Wanneer je hond vreemde ontlasting heeft of helemaal geen ontlasting heeft ben je misschien benieuwd wat dit betekent. Jawel, ook die hondendrol heeft – naast dat ie stinkt – ook nog eens wat te zeggen..
Ontlasting is het restant van het voedsel wat niet verteerd wordt door het lichaam. Een goede hondendrol is stevig van vorm en heeft een licht tot donkerbruine kleur. Normaal gesproken poept een hond 1 à 2 keer per dag. Het kost de hond niet extreem veel moeite om de drol op het gras neer te leggen en de drollen wijken normaal gesproken niet heel veel van elkaar af. Je weet een beetje wat voor drol je kunt verwachten zullen we maar zeggen.
Diarree is een natuurlijke afweerreactie van het lichaam. Wanneer de hond een keertje diarree heeft is dat op zich niet erg. Het kan wel zijn dat je merkt dat je hond minder fit is dan normaal. Wanneer de diarree klachten langer dan twee dagen aanhouden, zonder verandering, is extra onderzoek wel gewenst. Wanneer een hond langdurig aan de diarree is, bestaat er de kans op uitdroging en door tijdig de dierenarts mee te laten kijken kan je hond zich sneller weer fijn voelen.
Diarree kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan een hond diarree krijgen als er plotseling een andere voeding wordt gegeven of als de hond iets verkeerd heeft gegeten van de straat. Ook een infectie kan de oorzaak zijn. Maar het kan ook een aandoeningen zijn die ernstig is en waarbij een behandeling noodzakelijk is. Veel oorzaken mogelijk dus, vandaar dat het altijd goed is bij aanhoudende diarree een dierenarts te raadplegen.
Wat te doen als je hond diarree heeft?
Zit er ook bloed bij de diarree?
Wanneer er ook bloed bij zit kan dit wijzen op een oorzaak waarbij een snelle behandeling wel wenselijk is. Als het een pup betreft kan het zijn dat de pup het Parvo-virus heeft. Dit virus kan ook voorkomen bij volwassen honden, maar het komt meestal voor bij jonge honden. Een bezoek aan de dierenarts is dan noodzakelijk.
Let op
Geef geen humane diarree remmers. Humane medicijnen kunnen giftig zijn voor honden.
Bloed bij de ontlasting is geen normaal beeld wat bij een gezonde poep hoort. Wanneer er bloed bij de ontlasting zit kan dat meerdere dingen betekenen. Het kan zijn dat je hond last heeft van een dikkedarmontsteking, maar bloed bij de ontlasting kan ook ontstaan als je hond bijvoorbeeld een voorwerp heeft ingeslikt.
Heeft je hond zwarte ontlasting?
Zwarte ontlasting is lang niet altijd helemaal zwart. Vaak is de ontlasting eerder heel donkerrood. Zonder direct in de paniekstand te gaan, is zwarte ontlasting wel reden tot verder onderzoek. Wanneer de ontlasting deze kleur heeft en mogelijk ook een penetrante lucht geeft, is het namelijk mogelijk dat je hond een inwendige bloeding heeft. De zwarte kleur geeft aan dat het bloed mogelijk afkomstig is uit de slokdarm/maag. Een bloeding in dit deel van het lichaam kan verschillende oorzaken hebben. Zwarte ontlasting kan verder ontstaan door bijvoorbeeld maagzweren, het Parvo virus, een bloeding door een ingeslikt voorwerp of door het eten van rattengif. Niet heel gezellig allemaal, maar wel goed om te weten.
Wat te doen bij zwarte ontlasting of wanneer je bloed bij de ontlasting vindt?
In beide gevallen is het nodig om je hond te laten controleren door de dierenarts, omdat er meerdere serieuzere oorzaken aanwezig kunnen zijn.
Het komt wel eens voor dat de hond een dag geen ontlasting heeft. Dit is op zich niet erg. Wanneer de hond twee dagen achter elkaar geen ontlasting heeft gehad kan dit wijzen op een aandoening. Zo kan er in de darmen een obstructie zitten. Dit kan een vreemd voorwerp zijn die de hond heeft opgegeten, maar ook een ernstigere aandoening als een tumor. Ook kan de hond wel persen op ontlasting maar dat er geen ontlasting uit komt.
Wat te doen wanneer de hond geen ontlasting heeft?
Goede voeding zorgt ervoor dat de darmen van je hond een optimale gezondheid kunnen hebben en gezonde darmen zorgen vaak ook voor betere ontlasting. Lees hier verder hoe je de darmen zo gezond mogelijk krijgt.