tips en trick voor honden en katten

Jeuk bij honden

31 augustus 2022

Veel honden krijgen vroeg of laat last van jeuk. Welke oorzaken kan jeuk hebben en wat kun je doen om je hond te helpen? Je leest het in dit artikel.

Jeuk bij honden

Jeuk kan heel veel verschillende oorzaken hebben. Zo heeft je pup natuurlijk af en toe gewoon eens jeuk zoals wij en kan het ook een signaal zijn dat hij iets bijvoorbeeld heel spannend vindt. Maar wat kan het zijn als je pup vaker dan normaal last heeft van jeuk?

jeuk puppy

Oorzaken van jeuk

Vaak is de oorzaak van plotselinge jeuk te verklaren. Zo kan het zijn dat je hond een grasaar in zijn oor heeft gekregen, last heeft van zijn anaalklieren of met zijn neus ergens in heeft gezeten. Wanneer je de oorzaak echter niet direct kan vaststellen is het verstandig om langs je dierenarts te gaan, zeker als de jeuk langer dan een dag aanhoudt.

Vlooien

Dit is de meest voorkomende oorzaak, maar vaak ook de meest onderschatte! Veel mensen waarvan de hond jeuk heeft zeggen dat de hond geen vlooien heeft. Bijvoorbeeld omdat ze geen vlooien zien of omdat ze de hond hebben behandeld met vlooienmiddel. Wanneer je hond een paar vlooien heeft zal je deze vaak niet kunnen vinden, daarnaast kan één vlooienbeet voor langere tijd voor jeuk zorgen. Daarnaast werken niet alle vlooienmiddelen even lang en even goed.

Schimmels, mijten en andere parasieten

Een volgende stap is om je hond door de dierenarts te laten controleren op andere oorzaken van buiten af zoals bijvoorbeeld schimmel of schurft. De dierenarts kan bijvoorbeeld huidcellen onderzoeken of met een speciale lamp bekijken of schimmel de oorzaak is.

Voedselallergie bij honden

Blijft de jeuk alsnog aanhouden en kan er zo geen andere oorzaak worden vastgesteld dan zal de dierenarts aanraden om je hond 6-8 weken een hypoallergeen dieet te voeren. Tijdens dit dieet mag je hond niets anders eten dan alleen dat dieet. Geef je hem toch iets anders dan is de uitslag helaas niet betrouwbaar en moet je eventueel weer opnieuw beginnen. Het is soms erg moeilijk, maar in het belang van de gezondheid van je hond!

Atopie

Verbeteren de klachten niet of verdwijnen de klachten niet helemaal dan is het aan te raden om bij je dierenarts een bloedtest te laten doen. Bij deze test wordt er onderzocht of je hond mogelijk allergisch is voor allergenen uit de omgeving zoals graspollen of huisstofmijt. Mocht dit het geval zijn dan kan er een gerichte behandeling worden ingezet.

In sommige gevallen kan het heel lang duren voordat je achter de oorzaak bent. Soms is er zelfs meer dan één oorzaak waardoor je makkelijk op een dwaalspoor wordt gebracht. Wacht niet te lang en laat je op tijd doorverwijzen naar een specialist.

Tags:

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 140 reviews.