Miauw, prrr… kattentaal! Katten kunnen natuurlijk niet praten, maar ze hebben een boel te vertellen. Dit doen ze vooral met lichaamstaal, maar soms ook met geluidjes, zoals het welbekend miauwen en spinnen. Waar kun je nou op letten om jouw kat nog beter te begrijpen?
Al in het nest maken kittens gebruik van een zacht, hoog en kort ‘mieuw’. Hiermee geven ze aan bij hun mams dat ze honger hebben. Natuurlijk herken je van je eigen kat ook veel verschillende miauws. Van “hallo, ik wil aandacht!” tot “honger!”, katten kennen vaak veel verschillende tonen en volumes. In de lente zal de krolsheid weer voor een heel ander geluid zorgen en herken je ook snel genoeg het geluid van ruziemakende katten. Dit gaat van een heel laag gemauw al gauw naar een hoop geblaas en gekrijs. Lekker kattig weer!
Spinnen wordt over het algemeen gezien als het meest prettige geluid van een kat. Voor jou geeft het in de meeste gevallen aan dat je kat zich Furtastisch voelt.
Toch is dat niet altijd zo, wist je dat? Een moederpoes die aan het bevallen is spint namelijk ook, om op die manier roofdieren op afstand te houden. En katten spinnen ook naar elkaar, een beetje op dezelfde manier dat honden niesen tijdens spelgedrag. Dit gedrag dient ervoor om andere katten – bijvoorbeeld tijdens het wassen – te laten weten dat het nog prettig is, om zo onnodige vechtpartijen te voorkomen. Zo slaan ze twee vliegen in één klap!
Katten zijn ook meesters in het communiceren met hun ogen. Dit doen zij met hun pupillen en met hun oogleden. Eye wish I could! 😉 Maar hoe werkt dat dan? We geven je een paar voorbeelden:
Katten laten op veel verschillende manieren zien dat ze je lief vinden, maar wist je dat ze dit ook doen door een knauw in je handen te geven? Liefdesbeetjes, of een “løve-bite” heet het! Wanneer ze tijdens het aaien en kroelen op je hand en vingers beginnen te knabbelen, is dit niet omdat ze denken dat je een Smølke brokje bent, maar gewoon omdat ze je lief vinden.
Onze tip: houd je hand stil zodra je een løve bite krijgt, zo heb je de minste kans op krassen. Daarna kun je je hand voorzichtig terughalen.
Katten communiceren ook veel met hun staart. Wij hebben die natuurlijk niet, dus het kan soms moeilijk zijn om je kat daarmee goed te begrijpen. Dit kan namelijk positief en negatief zijn:
Kijk ook vooral eens naar deze afbeelding. Zo kun je precies zien wat de kat bedoeld met zijn staart.
Wiebel.. Wiebel… Oortjes wiebelen alle kanten op! Wist je dat de oren ook veel kunnen zeggen over het humeur van je kat. Vaak gaat dit gepaard met een aantal andere signalen die we eerder hebben besproken:
Yes, je leest het goed! Katten communiceren zelfs met hun bek en hun snorharen. Hiervoor moet je dus echt goed kijken willen deze subtiele gedragingen je opvallen. Talk about being subtle! We geven je wat voorbeelden voor het bekje:
De snorharen zijn gelukkig wat makkelijker. Recht opzij is ontspannen, naar achteren tegen de wang gedrukt is angst en de snorharen naar beneden (soms een stukje naar voren) betekend dat de kat agressief is. Ksssstt! Blijf weg!
Om het nog wat duidelijker te maken per emoties, hebben we de meest voorkomen emoties hieronder nog eens uitgeschreven. Nu ben je een expert in kattentaal! 😀
Een ontspannen lichaamshouding
Een alerte lichaamshouding
Een bange lichaamshouding
Een geïrriteerde lichaamshouding
Een agressieve lichaamshouding