tips en trick voor honden en katten

Mijn pup trekt aan de lijn

30 augustus 2022

Je pup trekt aan de lijn, meestal niet erg gewenst gedrag. Trekken aan de lijn is voor een hond heel normaal, ze lopen sneller dan wij en ze komen door het trekken sneller waar ze willen zijn! Trekken is vaak onbewust aangeleerd, je pup heeft namelijk geleerd dat trekken aan de lijn succes heeft. Vandaar dat hij het gedrag ook blijft volhouden.

Wat kan je doen?

Je pup trekt aan de lijn en dat is vervelend en niet altijd gezond voor je hond. Maar wat kun je dan doen? Je pup het tegenovergestelde aanleren: namelijk dat trekken aan de lijn geen succes heeft en het hem niet oplevert wat hij wil. Misschien een open deur, maar toch komt het vaak voor dat er vergeten wordt te kijken of de hond succes heeft met het gedrag dat hij laat zien.

Oefening in stappen

1. Noem de naam van je pup en ga wandelen
2. Als er spanning op de lijn komt te staan, ga je direct stil staan.
3. Als je voelt dat je pup de spanning van de lijn haalt (niet jij zelf) loop je weer door.
4. Mocht je hond tijdens de wandeling bij gewenst gedrag oogcontact met je maken beloon dit dan uitvoerig met een stembeloning of glimlach
5. Op deze manier stimuleer je het contact buitenshuis tijdens de wandeling.
6. Dit blijf je consequent herhalen, iedere dag

pup trekt aan de lijn

Let op

Timing is bij deze oefening heel belangrijk, je kan er voor kiezen om bijvoorbeeld een clicker te gebruiken. Lees meer over clickertraining in dit artikel.

Clickertraining

Corrigeer je pup niet voor trekken aan de lijn. Niet alleen heeft dit vaak geen enkele zin (je pup zal even later weer net zo hard trekken), je kan onbewust ook de gezondheid van je pup schaden. Bedenk zelf eens wat het met je eigen nek zou doen als iemand er een flink ruk aan zou geven. Die persoon zal je bovendien ook minder leuk gaan vinden. Mocht je toch nog wat extra advies nodig hebben, vraag dan je hondenschool of een goede gedragstherapeut om hulp.

Tags:

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 140 reviews.