tips en trick voor honden en katten

Clickertraining

31 augustus 2022

Wat is clickertraining? Zoals het woord al zegt is het een manier van trainen waarbij je een zogenaamde ‘clicker’ gebruikt. Clickertraining is leuk en leerzaam! Door middel van clickertraining leer je een hond snel nieuwe oefeningen aan. Lees hier alles over deze manier van trainen met je puppy.

Wat is clickertraining?

Clickertraining is leuk! Zoals het woord het al zegt is clickertraining een manier van trainen waarbij je een zogenaamde ‘clicker’ gebruikt. Een clicker is een klein apparaat dat een klikkend geluid maakt wanneer je er op drukt. Een clicker wordt niet gebruikt om de hond te roepen (zoals sommigen hem gebruiken), maar om het juiste moment aan te geven dat je hond iets goed doet. Het wordt ook wel gebruikt om honden een nieuwe oefening aan te leren. Belangrijk hierbij is dat je jouw hond beloond met bijvoorbeeld een snoepje.

hond belonen

Waarom clickertraining?

Naast dat het leuk is, zorgt clickertraining er ook voor dat je hond bewezen tot 30% sneller leert dan met een andere methode. Bij clickertraining lok je het gewenste gedrag uit of wacht je tot je hond het in een bepaalde situatie zelf vertoont. Door precies op het juiste ogenblik te klikken snapt je hond sneller wat je precies van hem wilt dan wanneer je hem bijvoorbeeld met je stem beloont. Dit is dan ook een groot voordeel van de clickertraining.

Hoe werkt Clickertraining?

Als eerste zal je jouw hond moeten leren dat een klik betekent dat hij het goed doet en dat dit hem iets leuks oplevert. Dit bereik je door met je hond op een prikkelarme plaats, bijvoorbeeld op de bank in de huiskamer, te gaan zitten. Zorg dat je in je ene hand de clicker hebt en onder handbereik een bakje met lekkers. Zodra je de aandacht van je hond hebt klik je en geef je hem direct vanuit je andere hand wat lekkers. Als het goed is heeft je hond binnen enkele minuten door dat de klik wat lekkers betekent. Klik nooit zomaar voor de lol! Je hond zal daardoor in de war raken of hij zal het gedrag dat hij op dat moment liet zien gaan herhalen, gedrag dat je misschien wel helemaal niet herhaalt wil zien!

Voorbeeld van clickertraining

In het begin klik je voor alles wat lijkt op het gedrag dat je wilt zien. Bedenk hoe je jouw hond duidelijk kan maken wat je van hem wilt zonder dat je hem daarvoor lichamelijke aanwijzingen geeft. Wil je jouw hond bijvoorbeeld leren een rondje te laten draaien, lok je hond dan totdat je zeker weet dat hij het rondje afmaakt. Je klikt dan op het moment dat hij net over de helft is, dus op het moment dat je zeker weet dat hij het gedrag goed gaat uitvoeren. Te vroeg en te laat klikken zorgt ervoor dat je hond minder snel doorheeft wat je van hem wil: timing is dus ontzettend belangrijk! Klik = altijd een beloning.

Op een leuke manier trainen

De traditionele manier van trainen vroeger was gericht op het corrigeren van je hond. Wanneer je hem bijvoorbeeld wilde leren zitten, gaf je een rukje aan de riem, duwde je hem op zijn achterhand en zei je ‘zit’. Je hond heeft geen idee wat je van hem wil, alleen dat je hem pijn doet en dat hij moet bedenken wat hij kan doen zodat dit niet meer gebeurd. Hij leert dus wel zitten op die manier, omdat het MOET en dus om vervelende dingen te voorkomen. Niet omdat hij het graag voor je doet! Daarnaast: wat gebeurt er op het moment dat jij je hond los hebt lopen en je vraagt hem te gaan zitten? Je hond weet dat je hem dan niet kan corrigeren, de kans is dus groot dat hij op dat moment niet luistert…

clicker

Met de clicker dwing je jouw hond nergens toe, je wacht tot hij het gedrag zelf vertoont of je lokt het de eerste paar keer uit om het duidelijk te maken. Zo kan je bijvoorbeeld een beloning boven zijn hoofd houden en langzaam naar achteren bewegen. De kans is dan groot dat je hond gaat zitten. Op dat moment klik je en geef je hem direct de beloning. Na een paar keer zal je hond direct uit zichzelf gaan zitten. Vanaf dat moment voeg je pas het commando ‘zit’ toe.

Niet alleen leert je hond op deze manier sneller, hij zal het ook vele malen leuker vinden! Hij leert nu dat als hij iets goed doet, het hem iets leuks oplevert. En jij bent blij! Dubbel plezier dus. Bedenk zelf ook maar eens wanneer jij harder zou lopen: als jouw baas je altijd alleen maar zegt wanneer je iets fout doet en je daarvoor bestraft wordt, of als je complimentjes en fooi krijgt telkens wanneer je iets goed doet.

Belangrijk is dat je jouw hond nooit dwingt en dat jullie er beide plezier in hebben. Zeker puppy’s hebben maar een korte aandachtsspanne, train dus kort maar vaak!

Niet alleen voor trucjes

Clickertraining kan je gebruiken bij de basisoefeningen zoals zit en af, maar ook voor wandelen zonder trekken, volgen, niet opspringen, hier komen en ga zo maar door. Kijk eens op Youtube voor goede tips en ideeën of ga op zoek naar een leuke hondenschool bij jou in de buurt.

Tags:

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 140 reviews.