tips en trick voor honden en katten

Help, mijn puppy blaft!

31 augustus 2022

Zo blaft hij nooit, en zo lijkt het alleen maar steeds erger te worden… Hoe pak je dit aan? Blaffen is voor je pup een heel natuurlijk manier om te communiceren en zich uit te drukken. Echter zijn wij hier niet altijd blij mee, zeker niet als het urenlang duurt of als hij naar alles blaft dat langsloopt. Hoe zorg je er voor dat het blaffen minder wordt op deze momenten of zelfs stopt?

Oorzaak

Een probleem is vaak moeilijk op te lossen als je de oorzaak niet weet. Belangrijk is dus om eerst eens precies te achterhalen waarom je pup blaft. Is het angst, enthousiasme, stress, agressie, verveling of een combinatie? Het is vaak ontzettend moeilijk om deze oorzaken van elkaar te onderscheiden, echter zal dit wel moeten wil je het probleem goed kunnen aanpakken. Denk maar eens in; jij denkt dat je pup uitvalt naar andere honden omdat hij agressief en dominant is. Je dierenarts raad je daarom aan om hem te laten castreren. Dit doe je, maar wat gebeurt er? Het probleem wordt nog veel erger!

In veel gevallen is een pup die blaft naar anderen juist onzeker en bang, dit zien wij echter niet altijd. Wanneer je zo’n hond dan castreert dan zal dat gedrag mogelijk alleen maar toenemen. Hetzelfde geldt wanneer je een jouw pup in die situaties fysiek gaat corrigeren: het bevestigt hem dat die andere hond slecht nieuws betekent!

Is het probleem echt al behoorlijk groot, vraag dan altijd een goede gedragstherapeut om hulp om je op weg te helpen. Elke hond en elk geval is immers anders.

Wat kun je zelf proberen?

Blijf altijd rustig en consequent. Blaffen aanleren is gemakkelijker dan afleren, je zal voor het oplossen van dit probleem dus echt de tijd moeten nemen. Daarnaast is een vermoeide hond over het algemeen een rustige hond. Zorg dus ten eerste altijd dat je pup voldoende lichaamsbeweging en geestelijke uitdaging krijgt. Daarnaast zou je eventueel met hulp van iemand anders kunnen achterhalen wat de oorzaak is van het blaffen.

Blaffen naar honden en voorbijgangers

Blaft je pup bijvoorbeeld naar andere honden of mensen op straat, dan kan het zijn dat er in de socialisatieperiode iets niet goed is gegaan. Hij is bijvoorbeeld aangevallen of erg geschrokken toen hij jong was. Daarnaast heeft hij geleerd dat blaffen werkt: de andere hond of persoon verdwijnt immers weer!

Puppy blaffend

Om dit te oefenen heb je wel een tweede persoon, eventueel met (rustige) hond, nodig. Deze tweede persoon vraag je om op grote afstand stil te gaan staan. Dit moet een afstand zijn waarop jouw pup nog niet reageert op die andere hond, ook niet door stil te gaan staan en de ander te ‘fixeren’ (aan te staren). Je loopt dan vervolgens rustig op die persoon af, zodra je merkt dat je pup wilt gaan reageren draai jij je resoluut om en loop je de andere kant op. Je roept je pup vrolijk en beloont hem voor het met jou meekomen.

Op deze manier leert jouw pup namelijk dat hij ook een andere optie heeft dan te moeten uitvallen naar een andere hond; hij kan namelijk ook zelf afstand nemen! Je zal zien dat je telkens iets dichterbij de andere hond kan komen zonder dat je pup op hem reageert.

Gaan voor succes!

Wanneer je aan dit probleem werkt is het wel belangrijk dat je altijd voor succes gaat. Probeer dus tijdens de dagelijks wandelingen confrontaties te voorkomen en steek over wanneer er een andere hond of iets anders engs aankomt. Loop stug door en probeer je pup eventueel op een positieve manier af te leiden en mee te krijgen. Op deze manier leert hij dat zijn gedrag onnodig is en het dat leuker is om op jou te letten en dat jij ervoor zorgt dat hem niks overkomt. Corrigeren of schreeuwen zal je pup alleen maar aanmoedigen en bevestigen in zijn stress en angst, bovendien verandert dit niet hoe hij over andere mensen of honden denkt.

Pup blaft wanneer hij alleen thuis is

Dit betekent bijna altijd dat je pup bang is wanneer hij alleen wordt gelaten en zijn ‘roedel’ (jou dus!) roept. Lees hierover meer in ons artikel over alleen thuis blijven.

Tags:

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 149 reviews.