tips en trick voor honden en katten

Autorijden met een pup

31 augustus 2022

Niet alle pups vinden mee in  de auto even leuk, maar het is wel handig als hij mee kan! De meeste honden vinden het geweldig om mee te gaan in de auto. Het betekent namelijk meestal dat je samen met hem wat leuks gaat doen. Alleen niet alle honden vinden het leuk om mee te gaan in de auto en dit kan erg lastig zijn. Hoe pak je dit slim aan bij je pup?

Aanleren

Begin met korte ritjes en zorg dat er zo mogelijk iemand anders meegaat zodat jij bij je pup kan zitten. Neem wat lekkers mee en zorg dat je altijd iets leuks gaat doen, zoals lekker naar het bos bijvoorbeeld, zodat de eerste ervaringen positief zijn. Vind je pup het heel erg spannend, oefen dan af en toe ook zonder dat je daadwerkelijk gaat rijden. Leer je pup ook direct dat hij niet zomaar uit de auto springt zonder dat jij het commando geeft.

Hij vindt het al niet zo leuk…

Het kan natuurlijk zijn dat je pup al wat ouder is en het nog steeds niet echt leuk vindt. Misschien omdat hij iets vervelends heeft meegemaakt of omdat hij er niet goed aan gewend is. In dat geval zal je weer bij de basis moeten beginnen. Leer hem eerst dat het niet vervelend is om de auto in te gaan, geef hem bijvoorbeeld met regelmaat zijn eten in de auto. In het begin zonder de deur dicht te doen. Wanneer dit goed gaat en je pup ontspant duidelijk, dan kan je voorzichtig eventjes de deur achter hem dichtdoen. Begin dus onderaan en bouw het met kleine stapjes op,vraag eventueel iemand om je te helpen zodat jij je pup in de gaten kan houden. Wanneer je pup ontspannen lijkt wanneer de auto stilstaat met de deur dicht begin je eerst met een heel klein blokje om. Uiteraard beloon je jouw pup daarna uitbundig met wat lekkers en even samen gek doen.

Gaat dit goed dan rij je samen naar het dichtstbijzijnde bos of losloopplek. Op die manier leert je pup dat autorijden leuk is! Wat ook kan helpen is om een kennis mee te vragen met een hond die autorijden geen probleem vindt; goed voorbeeld doet immers vaak goed volgen!

Wagenziekte

Sommige honden worden wagenziek in de auto en vinden het daarom niet fijn in de auto. Vermoed jij dat je hond misschien wel snel wagenziek is? Lees dan hier meer over wagenziekte.

Blaffen

Sommige honden blaffen naar alles wat ze zien op straat. Vandaar dat het ook belangrijk is je pup er aan te wennen dat er mensen bij je auto komen, bijvoorbeeld politie of mensen die de weg vragen. Of dat er mensen bij je instappen of gewoon langs de auto lopen als deze stil staat. Beloon je pup voor rustig gedrag.

Wetgeving

In Nederland is er geen wetgeving over hoe je jouw pup precies zou moeten vervoeren. Wel zegt de wet dat dit op een manier moet waarop dit niet kan leiden tot gevaarlijke situaties of verkeershinder. Je pup op de voorstoel is dan ook bijvoorbeeld geen slim idee. Waar je aan zou kunnen denken is bijvoorbeeld een bench, een autogordel of een autorek.

In andere landen zoals onder meer Duitsland zijn er wel verplichtingen met betrekking tot het vervoeren van je pup. Kijk dit dus even na voordat je op vakantie gaat.

Tags:

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 140 reviews.