tips en trick voor honden en katten

Mijn pup verhaart!

31 augustus 2022

Sommige honden verharen niet tot nauwelijks maar je zal het net zien; bij jouw pup lijkt er geen einde aan te komen. Hoe erg een hond verhaart verschilt natuurlijk per ras. Bepaalde rassen zoals de labrador staan er om bekend, terwijl poedels en shih tzu’s nauwelijks haar verliezen. De meeste honden verharen het ergst in de lente en de herfst; de ruiperiodes. Er zijn echter ook honden die het hele jaar door meer lijken te verharen dan normaal. Oorzaken hiervan kunnen onder meer het weer, de voeding, het klimaat in huis en het te vaak borstelen zijn.

Wat kun je doen?

Zorg er in ieder geval voor dat je jouw pup niet te vaak en te veel borstelt. Natuurlijk moet je die losse haren verwijderen, maar door je pup te borstelen stimuleer je ook de aanmaak van nieuwe haren.

Het beste is om je pup dan ook niet meer dan 1x per twee weken even extra goed te borstelen met een geschikt borstel. Daarnaast zou je eens kunnen kijken naar de slaapplaats van je pup, wanneer deze naast de verwarming is zou je deze het beste kunnen verplaatsen. Warmte zorgt niet alleen voor extra verharen wanneer dit niet nodig is, maar ook voor een droge huid.

Tips

  • Je pup eens goed wassen met speciale hondenshampoo helpt ook om de overtollige haren te verwijderen.
  • Bij pups met een droge huid zou je kunnen kijken hoe het staat met de luchtvochtigheidsgraad. Mocht deze in huis onder de 40% komen probeer deze dan te verhogen door bijvoorbeeld een bak water op de radiator te laten verdampen.
  • Speciaal voor pups met een droge of gevoelige huid zijn er huidverzorgingsdruppels te koop die de huid voeden (soort ‘bodylotion’ voor de hond). Dit zijn pipetjes voor in de nek en zijn ook aan te raden voor pups met een allergie.
  • Bij ernstig verharen kan je er ook aan denken je pup eens langs te brengen bij een trimsalon, zij helpen hem dan in één keer van (bijna) al zijn losse haren af.

Ook kan je tijdelijk wat extra schapenvet of zalmolie aan de voeding toevoegen in de ruiperiode.

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 153 reviews.