tips en trick voor honden en katten

Verliefde reuen en loopse teefjes

31 augustus 2022

Vanaf ongeveer een maand of 5 kan je pup in de puberteit komen. In de puberteit verandert er onder invloed van hormonen van alles in het lichaam van je pup, niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk.

Loopse teefjes

Teefjes worden ongeveer tussen de 4-16 maanden voor het eerst loops. Bij kleine hondjes is dit gemiddeld vroeger dan bij grotere rassen. Dat ze al loops worden wil niet zeggen dat het ook al verantwoord is om ze al een nestje te laten krijgen. Pas vanaf een jaar of 2 zijn ze voldoende uitgegroeid. Het is echter niet nodig of gezonder om een hond eens in haar leven een nestje te laten krijgen, dit is een fabeltje. Tijdens de loopsheid kan je haar een speciaal ‘loopsheidbroekje’ aan doen tegen het druppelen in huis.

De meeste teven worden twee keer per jaar loops en duurt gemiddeld drie weken. Als de teef loops moet worden doet ze vaker kleine plasjes, ook het gedrag kan wat anders zijn. Bij sommige teven veranderd ook (tijdelijk) de eetlust. Na de loopsheid blijft de geur nog hangen, verstandig is het dan om je teef te helpen door haar te wassen.

Verliefde reuen

Reuen kunnen erg van slag raken wanneer er een loops teefje in de buurt is. Aan sommige reuen merk je weinig, anderen herken je bijna niet meer terug. Reuen kunnen gaan ‘rijden’, weglopen, onrustig zijn en niet meer willen luisteren. Daarnaast zijn er reuen die niet of nauwelijks meer willen eten, of zelfs gaan klappertanden. Ook kan het gedrag ten opzichte van andere honden veranderen en zullen veel reuen minder pikken van andere  (jonge) reuen.
De puberteit duurt ongeveer tot een leeftijd van 1,5 – 2,5 jaar en duurt bij reuen over het algemeen langer dan bij teefjes. De duur en de mate verschilt per ras en per individuele hond.

Castreren of steriliseren?

Een veel gehoorde oplossing voor gedragsveranderingen in de puberteit is om je pup te laten helpen. Hier zitten voordelen maar ook zeker nadelen aan. Ons advies is om je van te voren hier goed in te verdiepen voordat je een beslissing neemt.

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 140 reviews.