tips en trick voor honden en katten

Angst bij puppy’s

31 augustus 2022

Veel honden zijn wel eens bang voor iets, een harde knal of een onbekend persoon als het donker is. Een hond die bang is kan dit op verschillende manieren uiten, hij kan in elkaar kruipen met zijn staart tussen de poten of juist verstijven en zich groot maken. Ook kan een angstige hond juist agressief gedrag vertonen omdat hij heeft geleerd dat hij daarmee succes heeft.

Hoe ontstaat de angst?

Er zijn grofweg twee hoofdoorzaken te noemen: Of je pup is onvoldoende gesocialiseerd in de eerste periode van zijn leven, of hij heeft een vervelende/traumatische ervaring meegemaakt. Uiteraard zijn er ook honden die genetisch al aanleg hebben en dit daarnaast in het nest ook nog meekrijgen van de moederhond. Een combinatie van oorzaken wordt ook vaak gezien.

 

Wat kun je doen?

Het beste is om je hond niet te bevestigen in zijn angst. Dit betekent niet dat je hem hoeft te negeren, laat weten dat je er voor hem bent maar gedraag je zelfverzekerd en vrolijk als je pup bang is. Dring hem wat eng is niet op, dit zal hem alleen maar banger maken. Leer hem met kleine stapjes dat bepaalde dingen niet eng zijn, door zelf enthousiast te zijn en je pup overmatig te belonen met lekkers of met spelen.

Wanneer je pup agressief gedrag vertoont wordt het al iets lastiger. Veel (kleine) honden gedragen zich stoer ten opzichte van andere honden, in de meeste gevallen is dit vanuit angst en onzekerheid (al lijkt dit vaak niet zo!). Straffen en corrigeren zal het probleem in de meeste gevallen dan ook verergeren, de situatie krijgt dan namelijk een nog negatievere bijsmaak voor je pup! Wanneer je pup dergelijk gedrag gaat vertonen wacht dan ook zeker niet te lang met het inroepen van een goede gedragstherapeut, die jouw pup op een positieve manier leert dat hij niet bang hoeft te zijn maar dat andere honden juist iets heel leuks of lekkers betekenen.

 

Timing

Timing is bij angstig gedrag van zeer groot belang. Je wilt immers niet het angstige gedrag gaan belonen en dus versterken! Wanneer je eenmaal weet in welke situaties je pup het gedrag zal vertonen, zorg dan dat je dit voor bent. Beloon je pup voordat deze angstig wordt en bouw dit stapje voor stapje op en probeer niets te overhaasten. Of je het angstige gedrag er helemaal uit zal krijgen hangt af van de oorzaak. Als de oorzaak ligt aan de inprenting of een slechte socialisatie is het probleem vaak moeilijker op te lossen. Is het gedrag pas later ontstaan, dan is de kans op succes een heel stuk groter.

Lichaamstaal van angstige honden

Lichaamstaal angstige honden infographic
Tags:

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 125 reviews.