tips en trick voor honden en katten

Je puppy opvoeden

30 augustus 2022

Je puppy opvoeden, het is een hele klus. Leiding geven aan je pup is net als bij kinderen heel belangrijk. Vaak hoor je van andere dat jij de baas hoort te zijn over je pup, dat jij de leider moet zijn. In de basis klopt dit natuurlijk, maar er zijn verschillende manieren om dit te bereiken!

Je puppy opvoeden, dat kan op verschillende manieren. Denk maar eens terug aan de tijd dat je nog op school zat. Waarschijnlijk had je een meest en een minst favoriete leraar. Naar de ene luisterde je graag, naar de andere luisterde je omdat het moest; anders kreeg je immers op je kop! Hetzelfde geldt bij de relatie met je pup: wil je dat je pup luistert omdat het moet, of omdat hij het graag voor je doet?

Leiding geven aan je pup

Leiding geven is niet hetzelfde als de baas spelen. Probeer daarom bij alles wat je pup volgens jou verkeerd doet te bedenken waarom hij dat doet. Ben jij inconsequent geweest? Had je de situatie makkelijk kunnen voorkomen?  Is het logisch gedrag voor een pup?

Probeer altijd eerst te bedenken hoe je het had kunnen voorkomen voordat je impulsief reageert. Vaak gehoord is de zin ‘hij weet het heus wel’, maar is dat ook zo? Honden leren plaatsgebonden; dat je pup thuis heeft geleerd dat hij moet wachten voordat hij door de deur mag, wil niet zeggen dat hij dit bij anderen ook automatisch doet. Je zal elke oefening in het begin daarom tot in den treure op verschillende plaatsen moeten oefenen, totdat het voor jou en je pup een gewoonte wordt waar eigenlijk niet meer over hoeft te worden nagedacht. Natuurlijk kan je pup nog een enkel keertje in de fout gaan, dat overkomt onszelf ook. Probeer dan niet boos te worden maar leg het hem nog een keer uit. Andersom zou jij dat zelf ook fijner vinden toch?

 

Hoe word ik een goede leider?

Leiding geven kan daarom beter worden omschreven als sturing geven. Jij laat als surrogaat ‘ouder’ jouw pup zien welke dingen je van hem verwacht zonder daarbij onredelijk of boos te worden. Natuurlijk kan je jouw pup als hij niet luistert corrigeren met een ruk of hem op zijn rug leggen, maar denk je dat hij daardoor meer respect voor je krijgt? Je pup zal jou dan gaan zien als de boeman en zal als het nodig is luisteren,  maar alleen uit angst voor een correctie en niet omdat er sprake is van wederzijds respect.

hond belonen

 

Als je toch lichamelijke correcties toepast ben je zelf de leraar geworden waar jij vroeger zo’n hekel aan had…. Daarnaast blijkt dat honden die zonder lichamelijke correcties worden getraind veel vrolijker en blijer zijn en bovendien sneller leren! Je leert immers sneller als je lekker in je vel zit en gemotiveerd bent, dan wanneer je bang ben om op je kop te krijgen, toch?

Voorbeeld: Je bent serveerster in een café en als je goed je best doet krijg je extra veel fooi. In dat geval doe je als het even kan extra je best. Werk je in een café of restaurant zonder fooi en krijg je nooit complimentjes van je baas maar krijg je het alleen te horen wanneer je wat fout hebt gedaan, dan ben je een stuk minder gemotiveerd. Ook ben je waarschijnlijk minder blij met zowel je baan als je baas.

 

Conclusie

Stel je dus op als consequente en respectvolle ‘leider’. Laat jouw pup op een positieve manier zien wat wel en niet de bedoeling is net als wolvenouders dit bij hun pups doen. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat wolvenroedels elkaar nooit hardhandig behandelen, het zou immers niet slim zijn om een familielid te verwonden of niet respectvol te behandelen. Wolven communiceren door lichaamstaal en raken elkaar slechts zeer zelden daadwerkelijk aan. Wil je hier meer over weten? Google dan eens op ‘dominantietheorie’.

 

Onderwerpen voor puppy’s van 9 maanden

Tags:

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 141 reviews.