tips en trick voor honden en katten

Sneeuwpret met je hond

30 augustus 2022

Sneeuw. Sommige honden zijn er dol op! Ineens lijkt er buiten veel nieuws te ontdekken. Wij geven je tips voor sneeuwpret met je hond!

Sneeuwpret met je hond

Wat kan het toch heerlijk zijn om samen met je hond te wandelen in de besneeuwde natuur. Ondanks dat sneeuw kraakt, plakt en koud is, kunnen ook honden hier veel plezier aan beleven.

Waarom vinden honden sneeuw leuk?

Voor veel honden is sneeuw te vergelijken met een nieuw speeltje. Sneeuw komt in ons land niet zo heel vaak voor en hoe leuk is het dan voor je viervoetige huisgenootje om op ontdekking te gaan? Zelfs het park waar jullie regelmatig naartoe gaan of je tuin zijn ineens een totaal nieuwe ervaring.

hond in de sneeuw

Een andere verklaring dat honden sneeuw leuk vinden, is omdat ze graag spelen. Door de kou heeft hij geen last van oververhitting en zou hij uren kunnen doorgaan. Als baasje moet je daarom goed opletten dat je hond niet onderkoelt raakt. Houd de sneeuwpretsessies niet lang en ga anders wat korter en vaker samen de deur uit.

Vacht en ras van je hond

Of je hond dol is op sneeuw wordt ook bepaald door het ras en het vachttype van je hond. Siberische Husky’s hebben bijvoorbeeld een dikke vacht en zijn van oorsprong gewend aan het koude buitenleven. Ze lijken soms zelfs een boost te krijgen van de koude temperatuur.

husky pup in de sneeuw

Er zijn hondenrassen met een enkele vacht en met een dubbele vacht. De dubbele vacht zal beter isoleren bij koud weer. Honden met een enkele vacht kun je extra warmte geven, door een dekje of jasje aan te doen als jullie die witte deken van sneeuw gaan betreden. Ook hebben kleine hondjes eerder last van de kou dan grotere honden.

Voor alle honden geldt: was je hond zo min mogelijk in de winter. Op deze manier kan zijn huid natuurlijke vetten aanmaken die hem beschermen tegen invloeden van buitenaf.

Rollen door de sneeuw

Heerlijk rollen door de sneeuw kan voor je hond net zo vermakelijk zijn als rollen door de modder. Het is prima om hem even van dit sneeuwpretmomentje te laten genieten. Let wel op dat je hond warm genoeg blijft. Door zijn enthousiasme voor de sneeuw heeft je hond niet altijd door wanneer hij het te koud krijgt. Probeer rillen, koude oren en versnelde ademhaling te voorkomen en kies er op tijd voor om lekker samen thuis op temperatuur te komen.

Sneeuwpret met je hond: sneeuwballen vangen en sneeuw happen

Het kan voor je hond een leuk spelletje zijn om sneeuwballen te vangen en ook voor jou als baasje kan dit er enorm grappig uitzien. Een enkele sneeuwbal kan geen kwaad, maar doe dit niet te vaak. Wanneer je hond teveel sneeuw binnenkrijgt kan je hond last krijgen van zijn maag en darmen.

Overige tips voor je hond in de sneeuw

  • Knip langere pootharen weg voordat jullie naar buiten gaan om ijsklompjes te voorkomen
  • Smeer de voetzooltjes in met vaseline om deze extra te beschermen
  • Laat je hond buiten lekker bewegen om warmte vast te houden
  • Lijn je hond aan in de buurt van ijs omdat hij dikte en kwetsbaarheid niet kan inschatten
  • Droog je hond goed af en maak de pootjes grondig schoon bij thuiskomst

 

Zorg ook in huis ervoor dat je hond een heerlijk warm plekje heeft. Geniet van jullie winterse wandelingen!

tips voor je hond in de sneeuw

Verzorging in de winter

Tags:

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 149 reviews.