tips en trick voor honden en katten

Socialiseren van een kitten

31 augustus 2022

Het socialiseren van kittens is net als bij puppy’s erg belangrijk. Met socialiseren wordt bedoeld dat je kitten leert om te gaan met verschillende situaties die in de toekomst kunnen gaan voorkomen. Je kan hierbij denken aan aaien, borstelen en andere huisdieren. Of aan zaken als autorijden, de dierenarts en zijn reismandje. Hoe meer zaken je kitten op jonge leeftijd al leuk en gewoon vindt, hoe minder stress dit oplevert op latere leeftijd!

Socialisatieperiode Kitten

De socialisatieperiode van een kitten begint zo rond 3 weken wanneer de kitten begint met het ontdekken van zijn omgeving. Het is de meest belangrijke periode voor de ontwikkeling van de kitten. Het is daarom belangrijk dat de fokker hier ook al veel tijd en aandacht aan besteedt. Vraag de fokker waar de kittens overdag en ’s nachts zitten, waar de kittens allemaal al aan gewend zijn en wat de verschillende karakters zijn. Een verantwoorde fokker zal hier gemakkelijk en met plezier antwoord op kunnen geven.

Het nest verlaten

Kittens mogen volgens de wet vanaf 7 weken weg bij hun moeder. De meningen over deze leeftijd zijn verdeeld, vooral omdat deze leeftijd niet gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek. Uit onderzoek blijkt namelijk dat kittens nog lange tijd van hun moeder en broertjes en zusjes leren. In de natuur gaan ze nooit eerder dan met 16 weken uit elkaar. Sommige kittens drinken zelfs nog bij hun moeder tot zij 6 maanden oud zijn, dit is een natuurlijk proces en heeft ook invloed op de ontwikkeling van hun gedrag. Er wordt door deskundigen dan ook geadviseerd om kittens niet te scheiden zolang zij nog vrijwillig zogen bij hun moeder. Bij raskatten is het zelfs zo dat kittens over het algemeen pas weg mogen als zij tussen de 13 en 16 weken oud zijn. Kittens die te vroeg bij hun moeder worden weggehaald hebben een grotere kans op trauma en gedragsproblemen zoals agressie. Verdiep je hier van te voren dus goed in!

Huis, tuin en keuken kat

De meest gehouden kat is de zogenaamde ‘huis, tuin en keuken kat’. Deze worden op veel verschillende manieren en voor verschillende doeleinden gehouden. Wil jij een gezellige schootkat, een binnenkat of liever een buitenkat om de muizen weg te houden? Bedenk voordat je gaat kijken bij een nestje wat jij wilt voor je kat. Kijk ook naar het karakter van de ouders. Past het karakter van de ouders bij hetgeen dat jij zoekt? Omdat beide ouderdieren hun genen doorgeven is het belangrijk om niet alleen de moederpoes te kennen maar ook de vader! Daarnaast zal een kitten van de boerderij zich minder makkelijk aanpassen als gezellige binnenkat dan een kitten dat in huiselijke kring is opgegroeid.

Dé app voor het eerste jaar met jouw kitten!

Met de gratis Kwispelcoach app kun je een profiel aanmaken voor jouw puppy. Je krijgt informatie, leuke tips en weetjes die precies aansluiten bij de leeftijd van je pup. Je kunt mijlpalen bijhouden, foto’s, het gewicht, de grootte en notities bijhouden. Aan het einde van het jaar kun je een leuk filmpje downloaden met alle herinneringen van jullie eerste jaar samen! Hier lees je meer over de Kwispelcoach >

Tags:

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 140 reviews.