tips en trick voor honden en katten

Wat heb ik nodig voor een kitten?

31 augustus 2022

Voordat je jouw kitten ophaalt is het handig om alles wat je in het begin (mogelijk) nodig hebt alvast in huis te hebben! Denk hierbij aan een kattenbak en kattenbakvulling, maar ook aan een krabpaal en reismandje.

Boodschappenlijst

 • Kattenbak of kattenbakken: liefst 1 meer dan het aantal katten
 • Kattenbakvulling: In het begin kan je het beste ongeveer dezelfde vulling gebruiken als bij de fokker.
 • Kattenbakschepje: Kies een schepje dat past bij de soort vulling die je wilt gebruiken.
 • Krabpaal: Kies het liefste een paal die hoog genoeg is zodat je kitten zich kan uitrekken tijdens het krabben. Je kan ook gaan voor een krabmat of krabplank aan de muur. Hoe meer en hoe aantrekkelijker hoe kleiner de kans dat je kitten zich aan je bankstel zal vergrijpen. Stop de krabpaal niet weg in een hoek maar zet hem het liefst op de looproute van je kitten.
 • Reismandje: Gebruik altijd een reismandje als je jouw kitten moet vervoeren. Je kitten kan schrikken of zich losrukken wanneer je hem los of aan een tuigje meeneemt. Zorg vanaf het begin af aan dat het mandje leuk is en een veilige plek biedt. Gebruik hem dus niet pas als hij naar de dierenarts moet voor zijn enting!
 • Mandje: Kittens hebben de voorkeur voor een slaapplaats met een opstaande rand. Kies dus een lekker knus mandje waar je kitten zich kan terug trekken als hij moe is en met rust gelaten wil worden.
 • Speeltjes: Niet alle speeltjes zijn even veilig. Kies voor stevige speeltjes die niet kunnen worden ingeslikt. Erg leuk zijn ook de speeltjes waar je het voer in kan verstoppen. Vraag je dierenspeciaalzaak eventueel om advies.
 • Voer- en waterbakken: Kies stevige bakjes die goed schoon te maken zijn. Katten geven de voorkeur aan een bakje met een lage rand zodat de snorharen de zijkanten van het bak niet raken tijdens het eten of drinken. Daarnaast adviseren we om eventueel een drinkfontein aan te schaffen, dit stimuleert katten om meer te drinken. Veel katten drinken namelijk chronisch te weinig waardoor zij blaas- en nierproblemen kunnen ontwikkelen. Meerdere waterbakjes verspreid door het huis is ook aan te raden om te zorgen dat je kitten voldoende drinkt.
 • Voeding: Vraag wat de fokker voert en informeer of je daar ook wat van meekrijgt. Zo niet, dan is het verstandig een kleine hoeveelheid van die voeding vast in huis te halen. Beoordeel de kwaliteit van de voeding: is de voeding geheel natuurlijk, bevat het een hoog vleesgehalte, vind je kitten het lekker? Wanneer dit niet zo is, dan kan je na 1 tot 2 weken geleidelijk overstappen op de voeding van je keuze. Speciaal voor kittens hebben wij Smølke kittenvoeding; lekker én gezond!
 • Snoepjes: Je zal je kitten in het begin veel moeten leren en iedereen je sneller wanneer de motivatie hoog is! Haal dus alvast verschillende soorten gezonde snacks in huis en probeer uit welke jouw kitten het lekkerst vindt.
 • Borstels: In het begin verhaart je kitten nog niet, toch is het verstandig hem alvast te wennen aan vachtverzorging zodat hij dit straks prettig vindt in plaats van vervelend. Hetzelfde geldt voor het eventuele nagels knippen.
 • Halsband of tuigje: Als jij je kitten ook naar buiten wilt laten gaan is het verstandig om hem op jonge leeftijd al te laten wennen aan een tuigje (als je met hem aangelijnd naar buiten wil) of een halsband. De halsband moet een veiligheidssluiting hebben en/of een elastiek gedeelte om te voorkomen dat je kitten zichzelf ophangt als hij ergens achter blijft haken. Een hondenhalsbandje is dus helaas niet geschikt.
 • Adreskoker: Ook al is je kitten gechipt; toch is een adreskokertje aan te bevelen. Wanneer iemand jouw kitten vind kan hij of zij jou direct bellen zonder eerst de chip te laten aflezen!

Meer leuke tips, weetjes en informatie met deze gratis app

Met de gratis Kwispelcoach app kun je een profiel aanmaken voor jouw kitten. Je krijgt informatie, leuke tips en weetjes die precies aansluiten bij de leeftijd van je kitten. Je kunt mijlpalen bijhouden, foto’s, het gewicht, de grootte en notities bijhouden. Aan het einde van het jaar kun je een leuk filmpje downloaden met alle herinneringen van jullie eerste jaar samen!

Hier lees je meer over de Kwispelcoach
Meer leuke tips, weetjes en informatie met deze gratis app

Onderwerpen voor kittens van 8 weken

Kwispelcoach: dé app voor het eerste jaar met jou kitten!

Tags:

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 140 reviews.