tips en trick voor honden en katten

Territorium van de kat

31 augustus 2022

Dit is míjn huis! Elke kat heeft een eigen territorium, dus ook jouw kat! Het territorium van de kat is een gebied waarin je kat zich fijn voelt en dat voor hem heel belangrijk is. Een vreemde kat of bijvoorbeeld het weghalen van je kat uit dit territorium kan dan ook voor veel stress zorgen.

Territorium van de kat

Katten hebben hun territorium in principe ingedeeld in twee delen; het deel waar ze wonen, eten, spelen en slapen en het deel dat daar buiten valt maar waar ze ook vaak komen. Denk hierbij aan de woonkamer en de rest van het huis wanneer je een binnenkat hebt, of aan de tuin en de buurt wanneer je kat ook buiten komt.

Wanneer je meerdere katten hebt zal elke kat zijn eigen ‘kleine’ territorium in huis moeten hebben. Dit hoeft niet veel ruimte in te nemen, je kan voer, water en een slaapplaats immers ook in de hoogte aanbieden!

Afbakenen

Katten bakenen hun territorium af met behulp van geuren die ze afzetten via hun geurklieren. Deze zitten niet alleen aan de zijkant van hun kop, maar bijvoorbeeld ook op hun kin, bij hun staartwortel en onder hun voetzooltjes! Wanneer katten in huis aan verschillende spullen krabben is dit in veel gevallen dus niet om hun nagels te scherpen, maar om hun geur af te zetten.

Elke kat heeft een unieke geur waarmee ze aangeven dat een gebied of zelfs persoon van hun is. Wanneer er een nieuw persoon of voorwerp in hun territorium komt zullen veel katten deze dan ook direct ‘claimen’, er zijn echter ook katten die hier boos om kunnen worden of juist angstig! Vooral binnenkatten zijn over het algemeen wat minder flexibel, dit komt omdat ze minder gewend zijn aan veranderingen dan buitenkatten

territorium-kat

Looproutes van katten

Katten hebben vaste looproutes binnen hun territorium. Wanneer je goed oplet zal je zien dat je kat dagelijks dezelfde weg aflegt van bijvoorbeeld zijn slaapplaats naar de voerbak. Verstandig is het daarom om bijvoorbeeld waterbakjes en krabmogelijkheden op deze vaste looproutes te plaatsen, de kans is dan namelijk het grootst dat ze er ook gebruik van zullen maken.  Wanneer je besluit de indeling van je huis te veranderen, waardoor deze routes bijvoorbeeld geblokkeerd worden, zal je merken dat je kat hier danig van in de war kan raken!

Tags:

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 149 reviews.