tips en trick voor honden en katten

Wat vinden katten leuk om te doen?

29 augustus 2022

Katten zijn nieuwsgierig en vaak dol op ontdekken. Als baasje kun je hier gebruik van maken tijdens het spel. Net als van het jachtinstinct van je kat.

Wat vinden katten leuk om te doen?

Af en toe een rondje lopen buiten, staren naar de buren door het raam… je kat kan zich prima alleen vermaken. Dat is fijn, al blijft het goed om af en toe te controleren of hij voldoende uitdaging krijgt! Je kat heeft namelijk de behoefte om zijn natuurlijke gedrag te vertonen en de juiste spelletjes en een paar kleine aanpassingen in huis kunnen hierbij helpen.

Inspelen op het jachtinstinct

Inspelen op het jachtinstinct

Katten zijn echte jagers en zelfs als je kat voornamelijk binnen leeft, zie je het jachtinstinct af en toe terug. Denk aan je slapende kat die ineens uithaalt naar een pluisje of insect in de lucht. Als baasje is het goed om het jachtinstinct van je kat te stimuleren in de vorm van een spelletje. Je kat beleeft hier plezier aan en wordt zo uitgedaagd. Speel bijvoorbeeld verstoppertje met een knuffeltje of een speeltje aan een hengel en laat deze bewegen om de prooi ‘levend’ te maken. Zoeken, rennen, vangen; je kat vindt het vast een leuke challenge.

Spelletjes voor katten

Spelletjes met je kat hoeven helemaal niet ingewikkeld te zijn en vaak geven een paar minuten al genoeg uitdaging aan je lieve huisgenootje. Je kunt speeltjes kopen in de dierenspeciaalzaak, maar ook items in huis – zoals een bolletje zilverfolie, oude veter of schoenendoos – kunnen veel plezier geven aan je kat. Wissel spelletjes die je samen speelt met je kat regelmatig af en speel in op geur, smaak, geluid en beweging. Bij geur kun je gebruikmaken van iets lekkers of catnip, een kruid waar veel katten dol op zijn. Reageert jouw kat hier ook zo grappig op?

fun-met-wc-rollen-tikkie

Nieuwsgierigheid van je kat

Katten zijn dol op ontdekken. Misschien maakt jouw kat graag buiten een ommetje en geniet hij van wat de natuur steeds opnieuw te bieden heeft. Ook in huis kun zijn nieuwsgierigheid triggeren door nieuwe speeltjes en geluiden te introduceren. Hiervoor hoef je niet iedere keer speeltjes aan te schaffen. Door af en toe speeltjes op te bergen en af te wisselen, blijft er altijd iets te ontdekken in huis.

Denkspelletjes en trucjes aanleren

Zelfs katten die vrij lui zijn, kunnen het leuk vinden om te werken voor hun voer of om een kunstje aan te leren. Je kunt kiezen voor een voerpuzzel, snuffelkleed of verstopte brokjes in een wc-rol om hem een leuke uitdaging te geven. Als er iets lekkers tegenover staat, zal hij vast extra zijn best doen. Dit geldt ook bij het aanleren van trucjes. Je gaat mogelijk nog versteld staan wat je allemaal met je lieve huisgenootje kunt bereiken.

Doolhof maken voor je kat in huis

Eerder noemden we al de nieuwsgierigheid van je kat. Hiervoor kan het erg leuk zijn om in huis een veilig doolhof te maken. Met kussens, dozen, een emmer en stoelen maak je al snel een leuk obstakelparcours voor je kat. Plaats wat kattensnoepjes of brokjes van eigen voeding op verschillende plekken in het doolhof en ontdek hoe snel hij alle hoekjes met lekkers bereikt. Voor de volgende ronde kun je met een paar verschuivingen nieuwe uitdagingen geven aan je kat.

Speel met hoogte

Katten bekijken de omgeving graag vanuit de hoogte. Van oorsprong kan hij zo gevaren beter zien aankomen. Natuurlijk is je huis catproof ingericht, maar de liefde voor hooggelegen plekken heeft vooral te maken met het instinct van je kat. Speel met hoogte door planken op de muur te installeren, neem een krab- en klimmeubel in huis of leg zijn favoriete kussen eens in de vensterbank. Zo kan je kattenvriendje mooi vanuit zijn troon de situatie aanschouwen! Warme en lichte plekken in huis zijn vaak extra comfortabel.

Bied je kat een eigen rustige plek

Naast voldoende uitdaging is het ook belangrijk dat je kat zich ontspannen voelt. Creëer meerdere plekken in huis waar hij kan relaxen en geef hem de mogelijkheid om te vluchten als de stofzuiger aangaat, hij zich wil afzonderen van andere dieren in huis of er mensen op bezoek komen. Je kat kan op deze manier heerlijk genieten van zijn dutje, dat hij nodig heeft om op andere momenten weer samen met jou als baasje actief aan de slag te gaan.

Simpel en leuk: fun met wc-rollen!

Tags:

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 153 reviews.