Kat miauwt veel

Katten kunnen miauwen om vele redenen. Wanneer een kat veel miauwt en blijft miauwen kan dit vervelend zijn en voor ergernis zorgen. Het gaat dag en nacht door en niets lijkt te helpen. Eén geluk... er is wat aan te doen! Lees hieronder verder!

Eindeloos miauwen, waarom?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom je kat zoveel aan het miauwen is. Een aantal mogelijkheden zijn:

Miauwen: een mogelijke medische oorzaak

Het vele miauwen kan verschillende oorzaken hebben waaronder een medische oorzaak. Zeker wanneer een kat plotseling begint met veel miauwen. Wanneer je kat buitengewoon veel miauwt is het verstandig om even langs je dierenarts te gaan. Het kan namelijk zo zijn dat je kat ergens last van heeft en dat op deze manier duidelijk probeert te maken. Wanneer een medische reden is uitgesloten is het miauwen vaak aangeleerd gedrag.

Miauwen aangeleerd gedrag?

Miauwen aangeleerd gedrag?

Aangeleerd gedrag wil zeggen dat de kat uitgevonden heeft dat wanneer hij miauwt dit een positief gevolg voor hem heeft. Hij wil wat extra aandacht of iets lekkers en wanneer hij aan het miauwen is krijgt hij dit meteen! Deze handige truc gaat hij natuurlijk vaker uitproberen. Lees in dit artikel wat je kunt doen.

De kans is groot dat je reageert op je kat wanneer hij aan het miauwen is. Wanneer je dit doet heeft de kat zijn doel bereikt. Zelfs wanneer je alleen even naar je kat kijkt heeft de kat al een beetje extra aandacht. Dit kleine gebaar kan genoeg zijn om de kat te stimuleren door te gaan met dit gedrag. Ook straffen, zuchten of toespreken ziet de kat als een beetje aandacht en dus als een beloning.

Er is dus maar een remedie hiervoor: negeren!  Zodra de kat stil is kan je de kat belonen met een spelletje of extra aandacht.

Miauwen uit verveling

Katten kunnen miauwen uit verveling. Ondanks dat katten veel slapen, hebben ze ook behoefte aan activiteit en aandacht. Als jouw kat opeens zin heeft in een spelletje of aandacht kan hij daar om gaan miauwen. 

Bij miauwen uit verveling kan het helpen om je kat meer aandacht te geven door bijvoorbeeld meer met hem te spelen. Belangrijk hierbij is wel dat je dit alleen doet wanneer je kat stil is. Begin dus nooit met spelen wanneer je kat aan het miauwen is. Wanneer de kat aan het miauwen is negeer je hem volledig en wanneer hij stil is speel je met hem. Zo zal de kat langzaam doorkrijgen dat het miauwen niet meer beloond wordt maar het stil zijn juist wel.

Spelletjes
Naast het feit dat het leuk is om met je kat te spelen zijn er ook veel leuke kattenspellen te koop. Zo heb je leuke spellen waarbij de kat voertjes kan zoeken. Ook zijn er verschillende leuke bewegingsborden beschikbaar, waarbij je kat iets in beweging kan zetten. Zelfs op de ipad zijn er spelletjes voor katten beschikbaar waar ze bijvoorbeeld op visjes kunnen jagen. Keuze genoeg om jouw vriendje bezig te laten zijn!

's Nachts veel miauwen

's Nachts veel miauwen

Sommige katten miauwen alleen ’s nachts. De redenen hiervoor kunnen heel divers zijn. Misschien vind de kat het niet fijn dat hij niet bij zijn baasje kan zijn. Of misschien door de geluiden die er overdag niet zijn.

Wat dan kan helpen is voordat je naar bed gaat wat extra met je kat te spelen. Zorg dat je kat echt moe wordt van het spelen. Als je hem na het spelen wat te eten geeft is de kans groot dat hij daarna langer gaat slapen.

Naar een gedragstherapeut

Wanneer de oorzaak van het miauwen niet medisch is. En het negeren of het belonen van het goede gedrag geen enkel resultaat heeft, kun je contact opnemen met een gedragstherapeut. 

Een gedragstherapeut kijkt naar de situatie van jouw kat en kan je dus persoonlijk advies geven om het probleem op te lossen. Daarbij is het belangrijk om te beseffen dat sommige kattenrassen van zichzelf gewoon erg vocaal zijn.

Bekijk hieronder andere gedragsonderwerpen

Meer weten over kattengedrag?

Bekijk het hier