tips en trick voor honden en katten

Kat miauwt veel

30 augustus 2022

Katten kunnen miauwen om vele redenen. Wanneer een kat veel miauwt en blijft miauwen kan dit vervelend zijn en voor ergernis zorgen. Het gaat dag en nacht door en niets lijkt te helpen. Maar waarom miauwen katten en wat is de betekenis daarachter? Eén geluk… er is wat aan te doen! Lees hieronder verder!

Eindeloos miauwen, waarom?

Er kunnen verschillende oorzaken en betekenissen zijn waarom je kat zoveel aan het miauwen is. Een aantal mogelijkheden zijn:

 

Miauwen: een mogelijke medische oorzaak

Het vele miauwen kan verschillende oorzaken hebben, waaronder een medische oorzaak. Zeker wanneer een kat plotseling begint met veel miauwen. Wanneer je kat buitengewoon veel miauwt is het verstandig om even langs je dierenarts te gaan. Het kan namelijk zo zijn dat je kat ergens last van heeft en dat op deze manier duidelijk probeert te maken. Wanneer een medische reden is uitgesloten is het miauwen vaak aangeleerd gedrag.

Miauwen aangeleerd gedrag?

Aangeleerd gedrag wil zeggen dat de kat uitgevonden heeft dat wanneer hij miauwt dit een positief gevolg voor hem heeft. Hij wil wat extra aandacht of iets lekkers en wanneer hij aan het miauwen is krijgt hij dit meteen! Deze handige truc gaat hij natuurlijk vaker uitproberen. Lees in dit artikel wat je kunt doen.

De kans is groot dat je reageert op je kat wanneer hij aan het miauwen is. Wanneer je dit doet heeft de kat zijn doel bereikt: aandacht krijgen. Zelfs wanneer je alleen even naar je kat kijkt heeft de kat al een beetje extra aandacht. Dit kleine gebaar kan genoeg zijn om de kat te stimuleren door te gaan met dit gedrag. Ook straffen, zuchten of toespreken ziet de kat als een beetje aandacht en dus als een beloning.

Er is dus maar een remedie hiervoor: negeren!  Zodra de kat stil is kan je de kat belonen met een spelletje of extra aandacht.

Miauwen aangeleerd gedrag?

Miauwen uit verveling

Katten kunnen miauwen uit verveling. Ondanks dat katten veel slapen, hebben ze ook behoefte aan activiteit en aandacht. Als jouw kat opeens zin heeft in een spelletje of aandacht kan hij daar om gaan miauwen.

Bij miauwen uit verveling kan het helpen om je kat meer aandacht te geven door bijvoorbeeld meer met hem te spelen. Belangrijk hierbij is wel dat je dit alleen doet wanneer je kat stil is. Begin dus nooit met spelen wanneer je kat aan het miauwen is. Wanneer de kat aan het miauwen is negeer je hem volledig en wanneer hij stil is speel je met hem. Zo zal de kat langzaam doorkrijgen dat het miauwen niet meer beloond wordt maar het stil zijn juist wel.

Spelletjes

Naast het feit dat het leuk is om met je kat te spelen zijn er ook veel leuke kattenspellen te koop. Zo heb je leuke spellen waarbij de kat voertjes kan zoeken. Ook zijn er verschillende leuke bewegingsborden beschikbaar, waarbij je kat iets in beweging kan zetten. Zelfs op de ipad zijn er spelletjes voor katten beschikbaar waar ze bijvoorbeeld op visjes kunnen jagen. Keuze genoeg om jouw vriendje bezig te laten zijn!

‘s Nachts veel miauwen

Sommige katten miauwen alleen ’s nachts. De redenen hiervoor kunnen heel divers zijn. Misschien vindt de kat het niet fijn dat hij niet bij zijn baasje kan zijn. Of misschien door de geluiden die er overdag niet zijn.

Wat dan kan helpen is voordat je naar bed gaat wat extra met je kat te spelen. Zorg dat je kat echt moe wordt van het spelen. Als je hem na het spelen wat te eten geeft is de kans groot dat hij daarna langer gaat slapen.

Miauwende kat

Veel miauwen en krolsheid

Poezen die krols zijn miauwen ook vaak veel en zeer hard. Dit kan een mogelijke oorzaak zijn van het vele miauwen, helemaal wanneer je kat dit niet continu doet maar bepaalde periodes. Wil je meer weten over krolsheid? Lees dan dit artikel.

Onbewust belonen van gedrag

Wat nogal eens gebeurt is dat mensen hun kat eten geven op het moment dat de kat begint te miauwen. In het begin kan het zijn dat je als baasje denkt dat je kat honger heeft of misschien geef je je kat wel wat te eten zodat in ieder geval dat vervelende miauwen ophoudt. Helaas versterk je het gedrag hier alleen maar mee en zal het miauwen erger worden. Je kat wordt beloond voor zijn of haar gedrag en zal nu nog eerder gaan miauwen om weer wat lekkers te krijgen. Wat je kunt doen is je voeding afmeten. Hoeveel mag je kat per dag? Verdeel dat in een aantal porties gedurende de dag en probeer deze verdeling aan te houden. Op deze manier heeft je kat iedere zoveel uur wat te eten én voorkom je dat je je kat onbedoeld teveel voert.

Wat kun je het beste doen om het miauwen af te leren?

Sluit eerst uit dat er geen medische oorzaak is voor het vele miauwen. Zodra je weet dat er geen medische oorzaak achter zit kun je het volgende proberen:

Zorg ervoor dat je kat gedurende de dag voldoende aandacht krijgt en dat hij zijn energie kwijt kan. Voldoende leuke speeltjes en zelf af en toe spelen met je kat kan ervoor zorgen dat je kat in ieder geval niet uit verveling zal miauwen.

Negeer het overmatig miauwen, zodat je kat leert dat hij hier niets mee bereikt. Is je kat eventjes stil? Beloon je kat door hem aandacht te geven en indien hij goed stil blijft beloon je hem eventueel met wat lekkers. Stil zijn levert je kattenvriendje of vriendinnetje dan veel meer op dan dat constante miauwen 🙂

Wanneer ga je mogelijk naar een gedragstherapeut?

Wanneer de oorzaak van het miauwen niet medisch is en het negeren van het miauwen of het belonen van het goede gedrag geen enkel resultaat heeft, is het mogelijk verstandig om contact op te nemen met een gedragstherapeut.

Een gedragstherapeut kijkt naar de situatie van jouw kat en kan je dus persoonlijk advies geven om het probleem op te lossen. Daarbij is het belangrijk om te beseffen dat sommige kattenrassen van zichzelf gewoon erg vocaal zijn

Meer weten over katten?

Tags:

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 153 reviews.