tips en trick voor honden en katten

Hoe raakt mijn hond overmatige energie kwijt?

30 augustus 2022

Je hond gaat regelmatig als een wervelwindje door het huis. Hij blijft je maar uitdagen voor een spelletje of lijkt doelloos en onrustig rond te lopen. Grote kans dat je hond nét iets meer energie heeft of zijn energie niet kwijt kan in jullie activiteiten samen. Overmatige energie kwijtraken, wij geven je enkele tips!

Verschillend energieniveau per hond

Iedere hond heeft een eigen energielevel. Dit wordt deels bepaald door het ras of de kruising. Ook spelen karakter en leeftijd van je hond een rol. Een jongere hond is vaak energieker dan een hond op leeftijd.

Ben je nog geen baasje en wel van plan om een hond in huis te nemen? Lees je dan vooraf goed in over het ras dat je voor ogen hebt. Border Collies zijn bijvoorbeeld van oorsprong werkhonden die vee drijven en hebben meestal meer beweging nodig dan een Berner Sennen.

Oorzaken overmatige energie bij je hond

 • Je hond heeft een hoog energieniveau van zichzelf;
 • Verveling is toegeslagen bij je hond;
 • Je hond krijgt te veel prikkels;
 • Dagroutine ontbreekt voor je hond;
 • Je hond ervaart angst of stress;
 • Je hond krijgt te weinig beweging.

ADHD of hyperactiviteit kan voorkomen bij honden, al komt dit volgens onderzoek slechts voor bij een klein percentage. Kun je de oorzaak van de overmatige energie zelf niet achterhalen? Schakel dan een gedragstherapeut in.

Hond rent in het gras richting de camera

Verveling bij je hond voorkomen

Als je hond verveeld is, gaat hij zichzelf opdrachten geven. Niet om jou dwars te zitten, maar toch kun je het als ongewenst gedrag ervaren als baasje. Je kunt verveling op de mogelijk manieren wegnemen:

 • Speel vaker een intensief spelletje voor lichamelijk beweging
 • Daag je hond geestelijk uit met hersenwerk
 • Vernieuw speeltjes in huis en wissel ze af
 • Ga samen een training volgen of sporten
 • Laat je hond vaker spelen met soortgenoten
 • Ga wat vaker wandelen met je hond

Honden zijn routinedieren

Net als mensen, hebben honden behoefte aan routine. Zo begrijpt je hond beter waar hij aan toe is en neem je twijfel en soms zelfs angst weg. Een duidelijk dagritme kan veel schelen voor een hond! Test het eens door een schema op te stellen voor eten, wandelen, spelen en rusten. Mogelijk heb je de oplossing tegen overactiviteit van je hond al te pakken!

hersenwerk-hond

Spelletjes en opdrachten voor je hond

Misschien heb je zelf niet direct tijd om meer samen te spelen. Wist je dat er ook interactieve speeltjes zijn? Een leuk voorbeeld is een voerbal of voerpuzzel. Je hond mag op deze manier werken voor het lekkers. Dat is de beste beloning ooit!

Ook kun je je hond betrekken bij je eigen dagelijkse activiteiten. Laat je hond een emmer of droogdoek dragen als je gaat schoonmaken of leer hem de post of andere items in huis aangeven. Een eenvoudig spelletje of opdracht kan veel plezier geven aan je hond. Vergeet je dat brokje als beloning niet? 😉

Canitrail is misschien wel dé ideale sport voor jullie samen

Als je een hond hebt die veel energie heeft, graag tempo maakt en van zijn wandelingen houdt en jij zelf ook sportief bent ingesteld dan kan canitrail een hele leuke sport voor jullie zijn. Hardlopen samen met je hond in de natuur, fijn voor jezelf én je hond! Worden jij en je hond daar blij van en wil je dit graag in wedstrijdverband gaan doen, ga dan canicrossen!

Fietsen met je hond

Het is misschien niet voor iedere hond of eigenaar, maar als het bij jou en je hond past een hele fijne uitlaatklep om overmatige energie kwijt te raken: fietsen met je hond! We hebben er meerdere artikelen over geschreven boordevol tips. Neem hier eens een kijkje als je meer wilt weten over het fietsen met je hond!

Is je hond zelfs na een lange wandeling nog te energiek?

Sommige honden lijken maar niet moe te worden… Ga dan eens met je hond speuren! Bij het speuren gebruikt je hond zoveel zintuigen en kost het hem vaak meer energie dan een lange wandeling. Je hond is moe en voldaan. Speuren zorgt daarnaast voor mentale rust. Probeer het eens bij een hondenschool bij jouw in de buurt.

speuren

Hondenvoer voor volwassen honden

Smølke adult medium hondenvoer voor volwassen honden van middelgrote rassen tussen 10kg en 30 kg. De complete alles-in één brok met natuurlijke ingrediënten voor jouw trouwe viervoeter.

smolke adult medium 12kg verpakking

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 149 reviews.