tips en trick voor honden en katten

Wat te doen bij een hond die verhaart

1 september 2022

Wat te doen als jouw hond verhaart? Hoe kun je dit het beste tegen gaan? Bekijk al onze tips!

In de lente zijn veel honden, net als in de herfst, in de rui. De dikke wintervacht maakt vaak in april of mei plaats voor een dunnere zomervacht. Dat is wel zo lekker in de zomer, als het toch al zo warm is! Het kost baasjes wel wat extra werk om al die haren die de hond verliest in huis weer weg te werken… 

Bekijk hieronder alle informatie over het verharen.

Ruiperioden

De meeste honden verharen alleen overmatig in de zogenoemde ruiperioden: de lente en de herfst. Een aantal honden verharen het hele jaar door meer dan normaal. Oorzaken hiervan kunnen zijn het weer, het overwegend binnenshuis houden, een slaapplek bij de verwarming, het te vaak borstelen van de vacht of bijvoorbeeld het regelmatig wisselen van voeding.

vacht-kammen-hond

Overmatig verharen

Het overmatig verharen gedurende het hele jaar wordt in veel gevallen veroorzaakt doordat je te veel, te hard of te vaak bent gaan borstelen. Door te hard borstelen borstel je ook het gezonde haar weg en de huid reageert hier op door het telkens opnieuw aanmaken van haar. Hierdoor blijft je hond helaas regelmatig verharen.

In dat geval is het aan te raden om de hond de eerste tijd niet vaker dan 1x per twee weken te gaan borstelen met een geschikte borstel (vraag hiervoor de dierenspeciaalzaak of trimsalon om advies). Ook bepaalde toevoegingen zoals schapenvet of zalmolie helpen bij een gezonde huid en vacht. Bij sommige honden willen speciale huidverzorgings druppels erg goed helpen tegen het verharen. Daarnaast helpen deze druppels ook bij een droge huid of doffe vacht. Vraag hiernaar bij uw dierenarts.

Wassen

Bij honden die met name in de ruiperiode erg veel last hebben van verharen helpt het over het algemeen om de hond eens goed te wassen. Met het wassen (uiteraard met een speciale hondenshampoo) worden de dode haren losgeweekt en zijn ze daarna gemakkelijk uit te spoelen en uit te borstelen.

Temperatuur en verharen

Daarnaast hebben honden die veel binnen zijn soms een andere rui dan honden die wel regelmatig naar buiten gaan. De verwarming binnen staat ’s winters hoog, de lucht in huis is erg droog en er is kunstmatige verlichting in huis. Hierdoor kan de rui verstoord raken. Het is daarom van belang goed aandacht te schenken aan goede voeding, veel beweging in de buitenlucht en het borstelen (maar niet te vaak!) van je hond.

De luchtvochtigheid in huis kan bijvoorbeeld worden verhoogd door water te verdampen op de radiatoren; een ietwat vochtige omgeving is beter voor de vacht van je hond dan een droge omgeving. Geef je hond ook een slaapplaats waar hij voldoende contact kan houden met de mensen, maar waar hij wel op de koelste plaats in huis ligt, dus niet naast de kachel of radiator.

Mochten deze tips onvoldoende helpen; ook verharende honden kunnen prima terecht bij een trimsalon!

Tags:

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 140 reviews.