tips en trick voor honden en katten

Nee, geen vlooien hé!

1 september 2022

In de lente en de zomer zijn ze de ergste nachtmerrie van honden, katten én hun baasjes: vlooien! Deze kleine parasieten kunnen veel leed veroorzaken. Behalve de katten en honden kunnen ook andere huisdieren en zelfs het baasje ten prooi vallen aan de vlo. Je dier krabt zich een ongeluk en het baasje zit met de gebakken peren: die moet namelijk het hele huis ontsmetten!

Honden- en kattenvlooien

Bij onze huisdieren komen twee soorten vlooien voor: de hondenvlo en de kattenvlo. De kattenvlo is de meest voorkomende vlo, ook bij honden. Vlooien zijn kleine bloedzuigende parasieten. Op zich al niet leuk natuurlijk, maar het ergste zijn de eitjes. Een vrouwtjesvlo kan tientallen eitjes in de vacht van je hond of kat leggen. Die rollen uit de vacht en komen in huis terecht. Na twee tot vier dagen komen de eitjes uit. De larven verstoppen zich op donkere plekjes, bijvoorbeeld in het tapijt en achter plinten en de poppen kunnen wel 1,5 jaar blijven leven! Ieuw! Onder invloed van trillingen komt uit de pop een volgroeide vlo en de cyclus is rond.

Beagle krabt achter oor

Overlast

Vlooien veroorzaken behoorlijk veel overlast bij hond en kat. Een beet doet pijn en zorgt voor jeuk en irritatie. Wanneer een hond of kat een vlooienallergie heeft kan de jeuk van één beet zelfs tot 3 weken aanhouden! Vlooien kunnen bovendien eitjes van de lintworm bij zich dragen. Als je hond of kat een besmette vlo opeet, kan daaruit een volwassen lintworm ontstaan. Ook kinderen kunnen zich op deze manier met een lintworm besmetten.

Vlooienmiddelen

Gebruik een antivlooienmiddel met daarin naast een vlo-dodend middel ook een middel dat de vlooien in de omgeving bestrijdt. Selamectine heeft bijvoorbeeld een brede werking tegen vlooien. Het doodt niet alleen de volwassen vlooien, maar bestrijdt ook de vlooieneitjes. Het doodt echter niet de larven. Imidacloprid doodt  de vlooien en helpt ook enigszins in de strijd tegen de vlooienlarven in de omgeving. Sinds kort is er ook een middel op de markt met Indoxocarb, dit middel is onschadelijk voor zoogdieren en dus een goed alternatief. Bij een besmetting is het van belang de dieren minimaal 3 – 4 maanden lang elke maand te behandelen.

Vergeet ook niet goed te stofzuigen, alle manden en dekens goed te reiningen en het huis te behandelen met speciale omgevingsspray. Wanneer de hond of kat ook wel eens meegaat in de auto is het advies om ook deze grondig uit te zuigen en te behandelen.

Tags:

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 141 reviews.