tips en trick voor honden en katten

Teken bij je hond of kat

1 september 2022

Een teek op je hond of kat wil je het liefst voorkomen. Als je dan toch een teek op je hond of kat ziet, hoe kun je deze dan het best verwijderen? Wat zijn de risico’s van teken bij je huisdier? 

Wat zijn teken?

Teken zijn kleine geleedpotigen die lijken op kleine platte spinnetjes. Ze zijn meestal tussen de 1 en 3 mm groot. Ze kruipen over de huid en bijten zich dan vast op zijn gastheer. Dat kan jij zijn, maar ook je hond of kat. Ze bevinden zich in gras, heide en bosgebieden. De teek voedt zich met bloed van in dit geval de hond of kat. Zodra de teek zich voedt met bloed, ziet hij eruit als een grijs of bruin bolletje en kan dan tot wel 1 cm groot worden. Daarna laat hij vanzelf los. Lees dit artikel verder om te zien waarom je de teek, ook al laat hij uiteindelijk zelf los, zo snel mogelijk moet verwijderen.

Wanneer zijn teken actief?

Teken zijn in Nederland voornamelijk actief van maart tot november. Zodra de temperatuur warmer is dan 7 graden kunnen de teken al actief zijn.

Teken op je hond of kat voorkomen

Er zijn verschillende middeltjes te koop om te voorkomen dat teken op je hond of kat willen zitten:

– anti-teken halsbanden
– spot-on pipetjes
– huidspray

Als teken zelf loslaten kan ik hem dan laten zitten?

Teken kunnen ziekteverwekkers met zich meedragen en overbrengen op zijn gastheer. Zo staat de teek erom bekend de Borrelia bacterie bij zich te kunnen dragen die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Om deze reden is het verstandig de teek zodra je hem ziet meteen te verwijderen. Hoe langer een teek op je hond of kat zit, des te groter is het risico dat de bacterie overgebracht kan worden.

Hoe verwijder je een teek?

Voor het verwijderen van een teek kan een puntig pincet voldoende zijn. Ook bestaan er verschillende soorten tekentangen waarmee teken zeer gemakkelijk kunnen worden verwijderd. Hoe je de teek het best kunt verwijderen hangt af van het soort gereedschap dat je gebruikt. Vaak hebben specifieke tekentangen hun eigen gebruiksaanwijzing en kan het zijn dat je de teek eruit moet draaien, trekken of schuiven.

Gebruik je een pincet?

– Houd de pincet parallel aan de huid, zo dicht mogelijk op de huid. De kop van de teek moet zo goed mogelijk vastgepakt worden.
– Probeer te teek zo compleet mogelijk te verwijderen met een trekkende beweging.

Gebruik je een speciale tekenverwijderaar?

Per tekenverwijderaar kan de methode verschillen, lees daarom altijd voor de zekerheid even de gebruiksaanwijzing.

Hieronder vind je de meest gebruikte methoden per soort tekenverwijderaar:

Tekentang
De tekentang zet je over de teek heen, dicht op de huid, en dan haal je hem er met een draaiende en trekkende beweging uit.

Tekenlasso
Bij de tekenlasso leg je het touwtje over de teek heen, snoer je hem om de teek en haal je de teek er met een draaiende beweging uit.

Tekenkaartje
Wanneer je gebruik maakt van een tekenkaartje zijn er vaak twee soorten, degene die je moet duwen of die je moet trekken. De vorm van de sleuf zal makkelijk laten zien welk in jullie geval zal gelden.

Tekenhaakje
Bij een tekenhaakje zet je het haakje parallel aan de huid en schuift hem zoveel mogelijk onder de teek door. Vervolgens haal je de teek er met een schuivende of draaiende beweging uit.

Let op: gebruik geen irriterende middelen om de teek te verdoven of te verwijderen, zoals alcohol of olie. Dit kan er juist voor zorgen dat de teek meer stofjes in het lichaam van je hond of kat spuugt en daardoor de kans op ziekte vergroten.

Controleer je hond of kat

Controleer je hond of kat geregeld op teken en verwijder deze zodra je ze aantreft. Zeker wanneer je met je hond in bosrijk gebied hebt gewandeld is het verstandig je hond goed te controleren. In het begin zijn de teken nog zo klein dat ze snel te missen zijn op je hond of kat. Daarom is het verstandig met grote regelmaat te controleren op teken.

Teek op bloem

Meer weten over de verzorging?

Tags:

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 140 reviews.