tips en trick voor honden en katten

Je huis katvriendelijk maken

31 augustus 2022

Wanneer je kat naar buiten kan dan biedt dit over het algemeen voldoende prikkels. Er zitten ook nadelen aan, zo kan je kat gewond raken, ziektes oplopen, weglopen of overlast veroorzaken bij de buren. Je kan er daarom voor kiezen om je kat binnen te houden, of misschien heb je gewoonweg de mogelijkheid niet om hem naar buiten te laten. Wat kan je doen om hem voor hem in huis zo leuk en prettig mogelijk te maken?

Verrijking

Het verrijken van de leefomgeving van je kat houdt in dat je aanpassingen doet in zijn leefomgeving die hem uitdaging en prikkels bieden.  Op die manier stimuleer je zijn natuurlijk gedrag, houdt je hem fit en gezond en voorkom je verveling!

kitten vriendelijk maken

Wat kun je doen?

Om te beginnen moet je bedenken wat er belangrijk is in het leven van je kat en hoe kan je dit uitdagender en interessanter maken? Hierbij kan je denken aan:

 • Eten
 • Water
 • Planten, denk aan kattengras maar ook (niet giftige!)planten om zich achter te verschuilen.
 • Rust- en slaapplaatsen
 • Kattenbakken
 • Krabpalen
 • Sociaal contact, twee katten vermaken zich samen beter dan één. Alleen is niet elke kat even sociaal, stem sociaal contact dus af op de behoefte van je kat.
 • Speelgoed
 • Prikkelende geuren, denk hierbij aan kattenkruid, valeriaan of kunstmatige feromonen.
 • Nieuwe voorwerpen
 • Frisse lucht

 

Eten en water

Bij eten kan je denken aan het aanbieden op verschillende plaatsen en tijden. Daarbij is een kat gewend om te moeten zoeken en jagen voor zijn eten, tot wel 6 uur per dag! Dit is dan vaak ook de makkelijkste manier van verrijking. Geef op onregelmatige momenten kleine beetjes voedsel. Dit kan zijn in een voerbal, een activity board, in propjes papier, in eierdozen of in een pyramide van wc-rolletjes. Met een beetje creativiteit zijn de mogelijkheden eindeloos!

Meestal zetten mensen het drinkbakje van de kat naast het voerbak. Toch is dit niet altijd een goed idee. In de natuur zal een kat niet op dezelfde plek eten en drinken tegelijk. Door dit samen aan te bieden kan dit ervoor zorgen dat je kitten onvoldoende drinkt. Plaats daarom op meerdere plaatsen in huis een bakje voor je kitten. Wat ze vaak geweldig vinden is als één van die bakjes een fonteintje is. Deze zijn speciaal voor katten te koop, maar ook een decoratieve fontein voldoet vaak prima en staat nog leuk in huis ook! Stromend water stimuleert de meeste katten namelijk om meer te drinken, wat vooral bij katten die hoofdzakelijk droogvoeding eten aan te raden is.

 

Rust- en slaapplaatsen

De meeste katten vinden het niet alleen fijn om ergens in de slapen, zoals een lekker mandje, maar ook om een hoge en rustige plek te hebben om zich terug te trekken. Zorg dus dat er in huis voldoende plaatsen zijn waar je kat ook de hoogte in kan. Dit kan door middel van een hoge krabpaal, goed bereikbare kasten of plankjes (met antislip laag) aan de muur. Ook een stuk oude vloerbedekking tegen de muur biedt een leuke klimmogelijkheid! De meeste katten vinden het bovendien erg prettig om zich zo af en toe terug te trekken en zich te kunnen afzonderen van andere katten en/of mensen.

 

Kattenbakken

De stelregel is: het aantal katten plus  één. Dit voorkomt dat katten een bak kunnen gaan claimen en verkleint de kans dat ze onzindelijk gedrag gaan vertonen. Zet de kattenbakken op rustige plekken en verspreid ze zoveel mogelijk door het huis.

 

Krabpalen

Wanneer je jouw kat onvoldoende mogelijkheden biedt zal hij zelf een fijn plekje zoeken om zijn nagels te scherpen en zijn geur achter te laten. Biedt dus op meerdere plaatsen krabmogelijkheden aan, het liefst op de looproutes van je kat. Zorg ervoor dat er minstens 1 paal of plank lang genoeg is zodat je kat zich geheel kan uitstrekken tijdens het krabben. Sommige katten krabben liever horizontaal dan verticaal, biedt je kat daarom beide mogelijkheden aan.​

 

Speelgoed

Veel katten zijn gek op spelen, maar veel speeltjes worden als snel saai. Zorg daarom voor voldoende speeltjes en leg er altijd maar een paar neer. Deze kan je dan regelmatig later rouleren met andere speeltjes. Dit houdt alle speeltjes leuk en interessant! Mocht de interesse toch afnemen, probeer er dan eens enkele in te wrijven of te sprayen met bijvoorbeeld kattenkruid. Ook kan je brokjes verstoppen tussen de speeltjes of je kat leren apporteren!

 

Nieuwe voorwerpen

Natuurlijk koop je zo af en toe nieuwe speeltjes, maar met nieuwe voorwerpen bedoelen we eigenlijk wat anders. Denk hierbij aan simpele en goedkope ideeën zoals papieren zakken, kartonnen dozen, hout, stenen of planten. Ook kun je makkelijk leuke spelletjes maken met lege wc-rollen! Wissel hierbij af met materiaal en textuur en combineer dit bijvoorbeeld met voer- en zoekspelletjes of met favoriete speeltjes!

 

Frisse lucht

Frisse lucht zorgt voor allerlei spannende en interessante luchtjes van buiten. Ideaal is het natuurlijk als je voor je binnenkat een buitenren kan maken of je balkon kan afzetten. Kan dit niet dan zou je een veilige hor kunnen (laten) installeren zodat je kat toch van de frisse lucht kan genieten!

Meer leuke tips, weetjes en informatie met deze gratis app

Met de gratis Kwispelcoach app kun je een profiel aanmaken voor jouw kitten. Je krijgt informatie, leuke tips en weetjes die precies aansluiten bij de leeftijd van je kitten. Je kunt mijlpalen bijhouden, foto’s, het gewicht, de grootte en notities bijhouden. Aan het einde van het jaar kun je een leuk filmpje downloaden met alle herinneringen van jullie eerste jaar samen!

Hier lees je meer over de Kwispelcoach
Meer leuke tips, weetjes en informatie met deze gratis app
Tags:

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 149 reviews.