tips en trick voor honden en katten

Je kat laten chippen

31 augustus 2022

Waar blijft hij nou toch… Bij honden is chippen sinds 1 april 2013 verplicht, bij katten is dit nog niet het geval. Wat houdt chippen precies in, hoeveel kost het en wat zijn de voordelen?

Wat is chippen?

Een chip is een elektronisch implantaat die onder de huid wordt ingebracht. Het enige wat deze chip kan is een code uitzenden wanneer deze wordt geactiveerd met behulp van een zogenaamde chipreader. Deze code is uniek en bevat 15 cijfers in totaal, bij Nederlandse chips begint de code altijd met de cijfers 528. De volgende 3 cijfers geven aan tot welke categorie het dier behoort, bijvoorbeeld gezelschapsdier en door welke fabrikant de chip is geproduceerd. De laatste 9 cijfers zijn uniek.

kat wordt gechipt

Registratie

Wanneer je kat is gechipt zal de unieke code nog gelinkt moeten worden. Dit kan door hem aan te melden via een registratieformulier, dit kan je zelf doen maar doet meestal de dierenarts voor je. Op speciale sites zoals die van de N.D.G. (Nederlandse Databank Gezelschapsdieren) kan je vervolgens jouw chipnummer invoeren, als alles goed is gegaan zie je vervolgens jouw gegevens naar voren komen! Iedereen met een universele chipreader, denk aan de dierenarts, dierenasiel en dierenambulance kan deze chip aflezen en dus gemakkelijk de gegevens van de eigenaar achterhalen wanneer dit nodig is. Vergeet echter niet je gegevens te wijzigen wanneer je bijvoorbeeld verhuist of een ander telefoonnummer krijgt!

 

Waarom chippen?

Veel mensen vinden het niet nodig om hun kat te laten chippen en doen hem bijvoorbeeld liever een bandje om. Dit is natuurlijk beter dan niets, echter raken veel katten met regelmaat hun bandje kwijt! En er zal maar net iets ernstig gebeuren (stel hij wordt aangereden!) waarbij het haast heeft om de eigenaar te achterhalen in verband met bijvoorbeeld een belangrijke operatie die hij met spoed nodig heeft. Ga dus liever voor safe en kies voor zowel een chip als een bandje. Met het bandje geef je een duidelijk signaal dat hij een eigenaar heeft en kunnen ook mensen zonder een chipreader gemakkelijk contact met je opnemen.

 

Prijs

Chippen is momenteel lang niet meer zo duur als vroeger, bij de meeste dierenartsen kan je dit al laten doen tussen de €20,- en €35,-. Bij sommige dierenartsen is het goedkoper als je het laten chippen combineert met bijvoorbeeld de enting, castratie of sterilisatie dan wanneer je er speciaal voor komt. Ook hebben sommige praktijken een speciale maand wanneer het chippen goedkoper is. Vraag hier dus naar!

 

Onderwerpen voor kitten van 12 weken

Tags:

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 141 reviews.