tips en trick voor honden en katten

Vaccineren

31 augustus 2022

Tijd voor de vaccinatie!
Als je een kitten van een fokker hebt dan is deze, afhankelijk van de leeftijd, vaak al 2 keer geënt. Voor katten is dit voldoende voor minimaal een jaar wanneer het aankomt op niesziekte en kattenziekte. Wanneer dit nog niet is gebeurt of nog maar één keer dan is het zeker aan te raden om dit alsnog te doen of te herhalen.

Wat is een vaccinatie?

Een vaccinatie is een injectie met een vaccin. Een vaccin bestaat uit een oplossing waarin zich een minimale hoeveelheid van een virus of bacterie bevindt zodat het lichaam als reactie hierop zelf antistoffen gaan aanmaken. Mocht je kitten op latere leeftijd in contact komen met deze ziekteverwekker, dan kan het lichaam direct aan de slag met de antistoffen die er al zijn (of er kunnen zeer snel nieuwe worden aangemaakt). Er vindt dus wel een afweerreactie plaats, maar je kitten wordt er niet ziek meer van.

 

Soorten vaccinatie

In Nederland kan je jouw kitten laten enten tegen kattenziekte, niesziekte, FeLV (leukemie), FIP (besmettelijke buikvliesontsteking) of rabiës. De basisvaccinaties zijn kattenziekte en niesziekte, waarbij niesziekte jaarlijks en kattenziekte elke 3 jaar wordt gegeven. Mocht je kitten bijvoorbeeld in pension gaan dan is het verstandig om ruim op tijd te informeren welke vaccinaties zij verplicht stellen. Ook als je hem mee wilt nemen naar het buitenland is het verstandig om ruim van te voren informatie in te winnen.

 

Binnenkat vaccineren

Ook voor binnenkatten kan het verstandig zijn om ze te laten vaccineren. Als ze niet gevaccineerd zijn hebben ze ook geen weerstand opgebouwd tegen de belangrijkste ziektes. Mochten ze toch onverwachts in contact komen met andere katten óf je neem zelf onbewust een virus of bacterie mee dan is je kat beter beschermt.

Titerbepaling

Onderzoek toont aan dat het jaarlijks vaccineren van honden en katten lang niet altijd nodig is. Om dit te controleren kan je een titerbepaling laten doen bij de dierenarts. Dit is een bloedtest die aantoont of je kat nog voldoende bescherming heeft tegen bepaalde ziektes. Op die manier voorkom je onnodig vaccineren maar weet je wel zeker dat je kat voldoende beschermt is of niet! Wel worden bij een kitten altijd de eerste twee entingen aangeraden. Wanneer ze 1 jaar zijn kan je vervolgens een titerbepaling laten doen, met een beetje geluk blijkt daaruit dat hij bijvoorbeeld nog minimaal 3 jaar vooruit kan op basis van het aantal antilichamen.

Wel raden we aan om minimaal 1x per jaar met je kat naar de dierenarts te blijven gaan voor de jaarlijkse gezondheidscheck, sommige dingen kom je als eigenaar helaas veel te laat achter. Voorkomen is daarom beter dan genezen!

 

Kitten op behandeltafel bij de dierenarts

Meer leuke tips, weetjes en informatie met deze gratis app

Met de gratis Kwispelcoach app kun je een profiel aanmaken voor jouw kitten. Je krijgt informatie, leuke tips en weetjes die precies aansluiten bij de leeftijd van je kitten. Je kunt mijlpalen bijhouden, foto’s, het gewicht, de grootte en notities bijhouden. Aan het einde van het jaar kun je een leuk filmpje downloaden met alle herinneringen van jullie eerste jaar samen!

Hier lees je meer over de Kwispelcoach
Meer leuke tips, weetjes en informatie met deze gratis app

Onderwerpen voor kittens van 12 weken

 

Kittenpakketje aanvragen

Tags:

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 140 reviews.