tips en trick voor honden en katten

Mag mijn kat ook hondenvoer eten?

1 september 2022

Honden- en kattenvoer lijken soms van buiten op elkaar, het zijn toch allebei brokjes? Kun je je kat dan ook hondenvoer geven in plaats van kattenvoer?

Voedingsbehoefte

Katten hebben een andere voedingsbehoefte dan honden. Ze hebben bijvoorbeeld andere verhoudingen nodig in vitamines en mineralen. Hondenvoeding bevatten alle benodigde ingrediënten om de hond gezond te houden, maar ze bevatten niet de specifieke nutriënten die katten echt nodig hebben.

Omnivoor versus carnivoor

Nog een reden waarom hondenvoer niet geschikt is om als hoofdvoeding aan de kat te geven is omdat het eetgedrag van honden meer vergelijkbaar is met omnivoren en katten zijn echte carnivoren.

Katten hebben bepaalde voedingsstoffen nodig die echt alleen uit dierlijk voedsel komt. Honden kunnen sommige koolhydraten en voedingsstoffen uit plantaardige voeding wel verwerken en gebruiken als voedsel, terwijl de kat dit niet kan.

Verschillende eiwitbehoeften

Honden en katten hebben allebei eiwit nodig voor energie, celgroei en celherstel. De hoeveelheid eiwit die ze nodig hebben is wel verschillend. Katten – kittens én volwassen katten –  hebben een hoger aandeel eiwit nodig ten opzichte van honden. Katten kunnen de eiwitafbraak in het lichaam minder goed verlagen wanneer zij een dieet krijgen dat laag in eiwit is.

Ook hebben katten het aminozuur Arginine nodig. Arginine is een bouwsteen voor eiwitten. Dit aminozuur zorgt ervoor dat de stikstof in de voeding door het lijf afgebroken kan worden. Wanneer stikstof niet kan worden afgebroken loopt de kat het risico op ammoniakvergiftiging. Honden zijn minder gevoelig voor arginine-vrije voeding omdat zij gedeeltelijk een ander aminozuur (Ornithine) hiervoor kunnen gebruiken. Katten hebben eigenlijk in iedere maaltijd Arginine nodig.

Aminozuur: Taurine

Taurine is ook een aminozuur dat katten echt nodig hebben. Taurine zorgt ervoor dat het hart goed kan functioneren en zorgt bijvoorbeeld ook voor de gezondheid van het netvlies en galvloeistof.

Taurine kunnen katten niet halen uit plantaardige ingrediënten. Ze hebben dierlijke ingrediënten nodig om hier taurine uit te kunnen halen. Ook wordt taurine vaak in de premix bij kattenvoeding toegevoegd om ervoor te zorgen dat de kat voldoende taurine binnenkrijgt.

Wanneer honden een dieet krijgen waar geen taurine in zit, kunnen zij taurine maken uit andere aminozuren om alsnog voldoende taurine binnen te krijgen.

Vetten

Vetten worden gebruikt als energie voor de hond en kat. Bepaalde vetzuren, zoals Arachidonzuur, zijn nodig om voor een goede energieproductie te zorgen.

Honden kunnen eigen arachidonzuur maken uit andere vetzuren. Katten kunnen dit niet, omdat de lever niet voldoende enzymactiviteit heeft.

Vitaminen: A en B3

Honden en katten hebben allebei vitamine A nodig voor een gezonde huid en goede functie van de ogen. Honden kunnen vitamine A uit plantaardige ingrediënten halen, maar katten kunnen dit niet. Zij kunnen dit alleen halen uit dierlijke ingrediënten.

Vitamine B3 zorgt voor een gezonde stofwisseling en een gezonde huid en vacht. Katten hebben vitamine B3 direct uit de voeding nodig, omdat zij de vitamine B3 niet kunnen maken uit het aminozuur Trypothfaan, in tegenstelling tot honden. Om deze reden zit vitamine B3 vaak al in de premix van de voeding.

Wat zeggen al deze verschillen?

Je hebt nu kunnen lezen dat katten een aantal hele belangrijke nutriënten niet uit sommige voedingsstoffen kunnen halen, waar honden dit wel kunnen. Om deze reden zijn de gehaltes in vitaminen, mineralen en spoorelementen bij katten anders dan bij honden in hun voeding. Op het moment dat een kat alleen maar hondenbrokken zou eten, dan zal er uiteindelijk schade ontstaan doordat de kat niet alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Geef je kat daarom gewoon een complete kattenvoeding, die is speciaal voor je kat gemaakt!

Bron: FEDIAF, December 2018

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 140 reviews.