tips en trick voor honden en katten

Naar de dierenarts

31 augustus 2022

De meeste katten vinden een bezoekje aan de dierenarts helaas helemaal niet zo gezellig. Wat kan je doen zodat je kitten dit in de toekomst geen probleem gaat vinden? Het belangrijkst om te onthouden als jij je kitten iets wilt leren; overhaast niets en dwing hem nooit. Heb geduld en beloon je kitten uitgebreid als iets goed gaat.

Reismand

Haal de mand niet pas uit de kast als je kitten er in moet maar laat hem vanaf dag één als lekkere slaapplek op een rustige plaats in de woonkamer staan. Kies voor een reismand die zowel van boven als vanaf de voorkant open kan of kies er eentje die gemakkelijk uit elkaar kan. Leg een lekker dekentje in de mand en leg er zo af en toe iets heel lekkers in. Gaat je kitten er niet in? Neem de tijd, push hem niet maar wacht rustig af. Blijft hij na een aantal dagen erg bang? Probeer het dan eens door de bovenkant van de mand eraf te halen en er iets nóg lekkerder in te leggen.

kitten vervoeren in een reismand

Gaat het goed?

Wanneer je kitten uiteindelijk regelmatig zelf in de mand gaat liggen kan je eens voorzichtig het deurtje open en dicht doen. Zo went hij aan het geluid en aan het feit dat het deurtje na het dichtgaan ook weer opengaat. Zolang je kitten rustig en ontspannen is kan je dit steeds verder uitbouwen. Wanneer ook dit goed gaat kan je de mand voorzichtig eens een stukje optillen. Reageert je kitten ook hier niet op door onrustig te worden dan kan je een eindje gaan lopen met de mand. Blijf hierbij altijd goed op je kitten letten! Merk je dat hij toch onrustig wordt, doe dan een stapje terug.

 

In de auto

De volgende stap is mee in de auto. Wanneer je kat gewend is aan het mandje zal hij dit spannend vinden, maar niet heel eng. Laat je kitten vervolgens los in de auto en laat hem deze op zijn eigen houtje onderzoeken. Is je kitten op zijn gemak start dan na een minuut of 10 even kort de motor. Wanneer je kitten uit zichzelf zijn mandje weer op zoekt doe je het deurtje rustig dicht en rijd je een blokje om. Geef je kitten geen aandacht wanneer deze toch gaat miauwen; er is immers niks aan de hand.

 

Naar de dierenarts

Wanneer je kitten het allemaal prima vindt kan je eens een bezoekje aan de dierenarts brengen. Uiteraard het liefst als er nog niet iets hoeft te gebeuren, op die manier is de eerste kennismaking namelijk zo positief mogelijk. Overleg met je dierenarts of je een keertje kan langskomen zodat je kitten kan wennen aan de wachtkamer, misschien is er ook wel een spreekkamer vrij en mag je hem daar even uit het mandje halen. Vaak is er wel een assistente die even wil helpen. Beloon je kitten uitbundig en laat hem op zijn gemakje de spreekkamer onderzoeken. Geef hem iets lekkers zodra hij weer in zijn mandje moet.

 

Helpt het niet?

Sommige katten hebben eenmaal iets vervelends meegemaakt en blijven vervolgens voor altijd angstig. In dat geval zijn er een paar dingen die je kan overwegen. Gebruik sowieso altijd zijn eigen dekentje en spray deze eventueel in met feromonen (dit is te koop bij je dierenarts of dierenspeciaalzaak). Ook het mandje afdekken helpt tegen de stress. Spreek met je dierenarts af dat je belt zodra jij je kat in het mandje hebt gekregen en of je dan direct kan komen. Vraag ook of je misschien in de auto of in een andere ruimte dan de wachtkamer mag wachten. Beter nog is het voor je kat wanneer je de dierenarts aan huis laat komen, echter is dit een stuk prijziger en bieden niet alle dierenartsen die mogelijkheid.

Onderwerpen voor kittens van 16 weken

Tags:

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 141 reviews.