Verdriet en rouw bij katten

Je hebt altijd meerdere katten gehad maar op een dag gebeurt het onvermijdelijke: één van de katten overlijdt. Je hebt het er zelf natuurlijk heel moeilijk mee. Maar je merkt dat je andere kat zich ook anders gedraagt. Zou hij doorhebben dat de ander er niet meer is? Zou hij zijn vriendje missen? Dat kan inderdaad het geval zijn. Katten kunnen namelijk net als mensen rouwen als hun vriendje overlijdt.

Ook katten rouwen

Ook katten rouwen

Wanneer een kat altijd samen heeft geleefd met een andere kat is hij zo gewend aan zijn of haar aanwezigheid dat hij erg van slag kan raken wanneer de andere kat ineens weg is. Over het algemeen zijn katten namelijk erg gesteld op vaste gewoontes en dagritmes.

Wanneer er ineens zo’n drastische verandering plaatsvindt kan dit dus grote impact hebben. Ook het gedrag van het baasje speelt mee. Wanneer deze zelf ook erg van streek is heeft dit ook effect op het gedrag van de kat.

Gedragsverandering

Gedragsverandering

Katten kunnen op verschillende manier op het verlies van hun maatje reageren. Sommige katten lijken er helemaal geen last van te hebben. Bij andere katten heeft het zo'n enorme impact dat je veranderen in het  gedrag kan waarnemen na het verlies van zijn/haar maatje.

Enkele voorbeelden hiervan zijn: verminderde eetlust, aanhankelijker worden, depressiviteit (staren, geen belangstelling meer voor omgeving) en verandering in slaapgedrag (andere tijden, of op andere plaatsen).

Twijfel je of het gedrag van de kat een andere oorzaak heeft ga dan naar een dierenarts.

Verdriet en rouw: hoe ga je ermee om?

Verdriet en rouw: hoe ga je ermee om?

Je kunt je kat een helpen bij het verwerken van het verlies van zijn maatje. Hier volgen een paar tips om je kat te helpen.

  • Bij sommige katten helpt het om het overleden lichaam van de andere kat te laten zien en om de mogelijkheid te geven om te ruiken aan de andere kat. Het lijkt erop dat katten hierdoor minder naar de andere kat gaan zoeken. Of ze daadwerkelijk begrijpen dat de andere kat niet meer leeft is nooit bewezen.
  • Omdat er al zoveel dingen veranderd zijn voor de kat is het belangrijk om voor de rest zo normaal mogelijk te houden. Houd bijvoorbeeld dezelfde voertijden aan. Als je voorheen altijd ’s avonds speelde met de kat blijf dit dan vooral doen.
  • Op ten duur kan het helpen om een nieuwe kat in huis te halen zodat je kat niet meer alleen is. Doe dit echter niet te snel!  Ook dit is een grote verandering en je kat heeft op dit moment al een andere verandering te verwerken. Hoe je het introduceren van een nieuwe kat moet aanpakken kun je lezen bij de informatie over een kat erbij’. 
  • Het kan geen kwaad om de kat wat extra aandacht te geven. Dit positieve gevoel kan hij mogelijk koppelen aan de verandering en er zo wat beter mee omgaan.
  • Hoe lang het duurt voordat de kat weer zijn normale gedrag gaat vertonen verschilt per situatie en per kat.  Geef je kat de tijd die hij nodig heeft om het te verwerken.

Bekijk hieronder andere gedragsonderwerpen

Meer weten over kattengedrag?

Bekijk het hier