Fietsen met je pup

Fietsen is niet alleen gezond voor jou, maar ook voor je pup! Hoe bouw je dit op? Samen fietsen is niet alleen gezond voor je hond, maar ook voor jou! Vanaf een leeftijd van ongeveer 1 jaar je het lopen naast de fiets langzaam gaan opbouwen

Voor welke honden?

Lopen naast de fiets is helaas niet voor elke hond weggelegd. Sommige rassen zijn hiervoor niet of minder geschikt door hun grootte of door hun bouw. Zo kunnen honden met een korte snuit zoals de Franse en Engelse Bulldog en de mopshond beter niet naast de fiets lopen aangezien zij gemakkelijk buiten adem raken. Daarnaast zijn zeer kleine rassen of rassen met korte of kromme poten en een lange rug minder geschikt. Uiteraard kunnen deze rassen wel prima mee op, of achter, de fiets in een mandje of karretje!

Natuurlijk zijn er ook honden van rassen die normaal wel geschikt zijn, maar waarmee om medische redenen beter niet mee gefietst kan worden. Denk hierbij aan honden met gewrichtsklachten, rugklachten of hartproblemen. Wanneer je twijfelt overleg dan met je dierenarts.

Langzaam opbouwen

Wanneer je hond niet gewend is naast de fiets te lopen is het van belang om dit rustig op te bouwen zodat je hem niet overbelast. Zorg voor een goed passend tuig en eventueel een beugel om aan je fiets te bevestigen, of een heupgordel als je dat prettiger vindt. Waarom geen halsband? Wanneer je hond schrikt of jij moet uitwijken is de klap in zijn nek nog veel groter dan wanneer je gewoon met hem wandelt. Dit kan dus voor ernstig (onzichtbaar) letsel zorgen. Het beste is om je hond te laten draven en niet te laten rennen, dit is namelijk minder belastend voor de gewrichten.

Begin met kleine rechte stukjes op een rustige weg met weinig tot geen verkeer en zorg dat je hond van te voren is uitgelaten. Leer je hond te remmen en ruimte te maken wanneer jij de bocht om wil en beloon hem wanneer dit goed gaat. Pas als je hond geheel ontspannen met je meeloopt naast de fiets ga je wat langere afstanden fietsen en op drukkere plaatsen. Begin met vijf minuutjes per dag en bouw dit bijvoorbeeld elke week uit met vijf minuten extra.

Pas op!

Houd altijd goed de voetzooltjes van je hond in de gaten. Deze kunnen snel slijten op asfalt wanneer ze dit niet gewend zijn. In de winter en in de zomer moet je extra oppassen. In de winter wordt er vaak gestrooid en het zout kan de voetzooltjes ernstig aantasten en zorgen voor pijnlijk kloofjes en zelfs open wondjes. Mijd op dit soort dagen wegen en paden waarop is gestrooid.

In de zomer kan het asfalt zeer heet zijn, zelfs in de avonduren wanneer de zon al onder is. We raden daarom sterk af om te fietsen met je hond wanneer het boven de 15-20 graden is. Honden kunnen namelijk niet zweten en zullen hun warmte kwijt moeten via hun bek en voetzolen. Wanneer het wegdek te warm is zullen ze snel oververhit raken en daarnaast hun voetzolen kapot lopen.

Meer leuke onderwerpen voor jouw pup van 1 jaar oud: