tips en trick voor honden en katten

Hersenwerk voor honden

24 januari 2023

Niets is leuker dan spelen met je hond. Denkspelletjes, ook wel hersenwerk genoemd, zijn voor honden een leuke afwisseling! Het is een fijne ontspanning voor jezelf en je voorkomt ook nog eens verveling bij je hond. Het is goed om de hersenen van je hond actief te houden naast voldoende beweging. We geven je ideeën om de hersenen van je hond op speelse wijze aan het werk te zetten! Bouw het hersenwerk rustig op om frustratie bij je hondenvriendje te voorkomen.

Wat is hersenwerk voor honden?

Bij hersenwerk daag je je viervoeter uit om op spelende manier zijn hersenen en instinct te gebruiken. Door bijvoorbeeld iets lekkers te zoeken in verschillende objecten. Eigenlijk hetzelfde als wat puzzelen en het oplossen van raadsels voor mensen doet! Het is een vorm van ontspanning terwijl je gelijk de hersenen traint. Zo houd je dat lieve koppie van je viervoeter gezond!

hersenwerk-hond

Waarom hersenwerk met je hond doen?

Denkspelletjes voor honden, waarom is dit nou zo leuk én goed voor ze? Veel rashonden zijn ooit gefokt met een bepaald doel. Denk aan jagen, waken of ongedierte bestrijden. Jouw hond is er vooral voor de gezelligheid en knuffelmomenten, maar zijn instinct is nog steeds aanwezig. Het is goed om dit soms te activeren, zodat de hond zijn instinct af en toe kan volgen. Frustratie maakt zo plaats voor plezier bij je hondenvriendje! Hieronder vind je enkele voordelen:

  • Hersenwerk kan eventuele spanning verminderen bij je hond;
  • Aangepaste denkspelletjes houden het brein van een oudere hond actief;
  • Jonge honden ontdekken door middel van hersenwerk;
  • Als baasje verhoog je het zelfvertrouwen van de hond;
  • Hersenwerk voor honden versterkt de band tussen hond en baas.

Snuffelkleed hond

Creatief zijn met denkspelletjes
Je kunt heel creatief zijn als het gaat om hersenwerk voor je hond. Via Google, YouTube en social media kun je nieuwe ideeën vinden. Vaak hoef je hier niet speciaal iets voor te kopen. Een krant, wc-rolletje, handdoek of afgedankt kinderspeelgoed kan voor hele leuke uitdagingen zorgen. Let wel op: veiligheid boven alles! Zorg dat je hond niet kan stikken in kleine onderdelen of bekneld kan raken. Neem deel aan het spel of kijk op een afstandje toe en jullie beleven maximaal plezier. Lees hier snel verder voor leuke voer- en zoekspelletjes!

Hersenwerk verschillend per hond
Favoriete denkspelletjes verschillen per hond. De ene hond werkt graag met zijn neus, de andere met zijn poten en weer een andere met zijn bek. En natuurlijk zijn er ook de multitask-talenten. Ontdek waar je hond het meest vrolijk van wordt en wat hem uitdaging biedt. Wat natuurlijk voor alle honden geldt… belonen is een feest! Trakteer je maatje bij een speelsucces met een extra brokje van zijn voeding of heerlijke knuffelsessie.

Aan de gang met hersenwerk voor honden
We gaan de hersens van je hond aan het werk zetten! Verstop een favoriet speeltje of reserveer een nieuw speeltje wat je speciaal houdt voor deze opdrachten. Zo zal je hond graag zijn best doen. Bouw het zoeken rustig op en maak het steeds ingewikkelder. Je kunt daarbij gebruikmaken van commando’s en hem in de juiste richting helpen met handgebaren. Heb je kinderen in je gezin? Verstoppertje spelen voor de hond is dubbel plezier als je kinderen meedoen.

Speciale voerspeeltjes voor je hond
In dierenspeciaalzaken kun je verschillende kant-en-klare hondenpuzzels kopen. Ze komen in verschillende vormen voor en de één is nog uitdagender dan de andere. Voorbeelden van voerpuzzels:

  • Puzzels met schuifjes voor de neus of poot;
  • Voerballen die door rollen brokjes ‘loslaten’;
  • Kegels of Kongs met een holte waarin iets lekkers past;
  • Speurmatjes.

 

Alle speeltjes die rollen zorgen ook nog eens voor extra beweging voor je hond. Een mooie uitdaging voor lichaam en geest en een plezier voor jou om naar te kijken. Have fun!

Spelletjes met voer
We noemden het eerder al: niets is fijner dan een eetbare beloning. Je kunt hiervoor brokjes van de eigen voeding gebruiken zodat de kilo’s er niet aanvliegen bij je hond. Leg ze verdeeld in een handdoek of in krantenproppen en het zoekwerk kan beginnen! Je kan ook je eigen snuffelkleed of Smøltentje maken!

Ook kun je ‘balletje balletje’ spelen met drie potjes en één brokje. Als baasje laat je zien onder welk potje het lekkers verstopt is en je gaat schuiven. Je hond mag daarna raden waar het brokje ligt. Het gebruik van zijn neus is toegestaan, maar probeer ook in te spelen op andere zintuigen van je hond.

Een ander leuk spel is stofzuigen! Dit leuke spelletje houdt in dat je hond op zoek gaat naar lekkers dat verstopt zit onder of tussen kleine voorwerpen. De ballenbak is hier een voorbeeld van, maar je kunt ook creatief zelf aan de slag gaan met wc-rolletjes, lege flesjes of blaadjes.

Food & Fun combineren?

Met onze Smølmat kun je food & fun combineren! In onze Smølboxen vol lekkers voor je hond zit óók een Smølmat! Onze heerlijke Smølboxen mét Smølmat zijn nu verkrijgbaar voor slechts € 12,99. Smøllen maar!

Kies hier jouw Smølbox
smolke smolmat hond

Hoe hersenwerk aan je hond aanleren?

Hersenwerk voor honden zorgt voor ontspanning bij honden. Je leert het aan in verschillende stappen die we hieronder aan je laten zien. Het denkwerk voor honden heeft ontzettend veel voordelen. Als hondenbaasje stimuleer je de zintuigen van je maatje en leer je nog beter het gedrag van je hond te begrijpen. Het is wel verstandig om dit langzaam op te bouwen. Je houdt het zo leuk en uitdagend voor je hond en kunt hier zelf ook veel plezier aan beleven!

hersenwerk-voor-honden

Hoe kun je hersenwerk bij honden aanleren?
Je gaat je hond trainen om te begrijpen wanneer het denkwerk begint. Gebruik hiervoor een speciaal speeltje, zodat de hond dit koppelt aan het denkwerk en berg dit na de training weer op. De volgende stap is nadenken hoe je goed gedrag gaat belonen. Mag je hond alleen bij speciale gelegenheden op de bank? Na de training is een uitstekend moment. Koppel dit aan een commando of kleedje op de bank zodat hij dit ook begrijpt. Beloon wel direct na het hersenwerk, want anders legt je hond mogelijk de link niet. Al deze voorbereidingen vereisen wat denkwerk van de baas en zo ben je zelf ook even mooi aan het werk gezet 😉

Op jongere leeftijd hersenwerk trainen
Het is belangrijk om het niveau van het denkwerk voor honden aan te passen op leeftijd. Ook bij je pup geldt: met baby steps komen jullie een heel eind! Het is een goed idee om niet direct met brokjes te werken tijdens het spel. Zo kan je pup ontdekken zonder gelijk op de geur van lekkers af te gaan.

Kennismaken met nieuwe materialen of objecten in huis kan al best wat geestelijke inspanning vragen. Bekijk je huis eens door de ogen van je pup en zo kom je op veel ideeën. Bekleding van een stoel kan al heel anders aanvoelen dan het kleedje in de mand of de deurmat. Probeer niet te forceren, want ontdekken moet vooral plezier zijn voor je pup! En als het goed gaat, komt daar natuurlijk toch dat lekkere brokje!

Volwassenen en senior honden
Ook als honden op leeftijd zijn, is het verstandig om uitdaging te geven. Zo blijft je hondenvriendje mentaal fit en gezond. Probeer te ontdekken wat hij leuk vindt. Uiteindelijk gaat het allemaal om de zintuigen en de manier waarop je hond het liefst actief is. Gebruikt hij liever zijn poten of zijn bek? Pas het denkwerk hierop aan. Ook voor oudere honden geldt: ze zijn nooit te oud om te leren. Met geduld en liefde gaat ook je senior graag een nieuwe uitdaging aan.
Hersenwerk is ook een leuke bezigheid voor honden die lichamelijk wat minder aankunnen. Zo word je hond toch uitgedaagd en kan hij zijn energie kwijt.

Wat heb je nodig voor hersenwerk aanleren bij honden?

Wanneer jij en je hond aan de slag gaan met denkspellen zijn er allerlei leuke spellen, puzzels en benodigdheden te koop bij de dierenspeciaalzaak en online. Naast dat er online genoeg spellen te koop zijn, zijn er ook talloze dingen in huis die je kunt gebruiken om hersenwerk aan je hond aan te leren. Denk hierbij aan stof, karton, kranten en wc-rollen. Alles wat je kunt buigen of vouwen is te gebruiken. lees hier meer over de benodigdheden voor het aanleren van hersenwerk bij honden.

hersenwerk-aanleren

Wat heb je nodig voor hersenwerk met je hond?
Yes, je hond en jij gaan aan de slag met hersenwerk! Je kunt allerlei leuke spellen en puzzels online of bij de dierenspeciaalzaak kopen. Maar je kunt ook zelf aan de slag gaan met materialen in huis. Hersenwerk voor honden is ontzettend populair en er komen steeds nieuwe ideeën bij. Het internet staat er vol van. Wij nemen je even mee terug naar de basis en vanuit daar kun je allerlei leuks gaan ontdekken!

Zelf uitdagingen voor je hond maken
Je hebt talloze dingen in huis die al hartstikke goed werken als basis voor hersenwerkopdrachten. Stof, karton, plastic, kranten, wc-rollen en doosjes… ga zo maar door! Met een beetje fantasie kan je hond op zoek gaan naar een speciaal speeltje of brokje als beloning, verstopt in één van deze middelen. Alles wat je kunt buigen en vouwen kan zich zomaar ontpoppen als hersenwerk voor je hond.

Kinderen betrekken bij hersenwerk
Als je kinderen in huis hebt, is het leuk om hen ook te betrekken bij het maken van een hersenwerkspel. Let daarbij natuurlijk wel op veiligheid voor je hond en de kids. Misschien hebben jullie ook nog speelgoed wat niet meer gebruikt wordt door de kinderen en wat prima als puzzelmateriaal voor de hond kan dienen. Verwijder wel de kleine en gevaarlijke onderdelen en berg het op wanneer het hersenwerk klaar is.

Welke uitdagingen zijn er bij hersenwerk?
Honden gebruiken hun neus, poten en bek tijdens het ontdekken. Zo ook bij hersenwerk. Probeer te ontdekken hoe jouw hond het liefst te werk gaat en overweeg de volgende uitdagingen:

  • Schuifjes;
  • Lades;
  • Luikjes;
  • Doolhoven;
  • Matten/stoffen.
  • De ‘professionele’ aanpak

 

Ben je zelf niet zo creatief? Of vind je het leuk om samen met je hond te ontdekken? Geen probleem! Je kunt allerlei denkspellen en puzzels kopen die vaak al uitvoerig getest zijn door andere honden.

Ook zijn er speciale trainingen voor hersenwerk. Met een pup beginnen, vereist bijvoorbeeld een iets andere aanpak en het is leuk om andere teams van honden en bazen te leren kennen. Bespreek samen met de trainer de leukste en best passende opdrachten. Langzaam bouwen jullie samen het niveau op en zien jullie gelijk waar je hond blij van wordt.

Rol baasje bij hersenwerk
Als je start met denkspelletjes is geduld ontzettend belangrijk. Laat je hond voelen dat het om plezier en ontdekken gaat en je zult snel staan te kijken wat je hondenvriendje allemaal kan! Bij sommige spelletjes geef je zelf commando’s of aanwijzingen met handgebaren. Beloningen werken natuurlijk het allerbeste. Kom maar op met die brokjes en hugs!

Met denkspelletjes leer je je hond nog beter kennen. Het is ontspanning op een leuke manier waarbij baasje en hond blijven leren.

Aanvullende tips voor het aanleren van hersenwerk voor honden

  • Bouw de frequentie en lengte van het spel rustig op;
  • Buiten zijn er extra geurprikkels die je in het begin wilt voorkomen;
  • Na ontdekking van materialen en ondergrond kun je met brokjes trainen;
  • Geef een duidelijk start- en eindpunt aan het hersenwerk;
  • Wees creatief.

 

Je kunt veel over denkspelletjes voor je hond online vinden. Ook zijn er speciale trainingen voor jou en je hond. Er valt veel te doen op iedere leeftijd en ontdekken is dikke pret voor iedere hond!

Snuffeltuinen

Toch opzoek naar een andere manier voor hersenwerk? Snuffeltuinen zijn plekken waar jouw maatje een hele andere ervaring krijgt op het gebied van hersenwerk. Lees hier snel verder om meer te weten te komen over snuffeltuinen.

voordelen snuffeltuinen

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 120 reviews.